Ціни на продукти в Україні стрімко ростуть: чи є сподівання на краще

Дефіцит електричної енергії може значно вплинути на вартість багатьох товарів, особливо у переробній промисловості. Тарас Висоцький, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України, оприлюднив прогнози щодо можливого підвищення цін на продукцію.

У найгіршому випадку, якщо підприємства постійно змушені будуть працювати на генераторах через нестабільне електропостачання, витрати на виробництво збільшаться, що може викликати підвищення цін на 10%.

Електрика, фото: Unian

За оптимістичним сценарієм, до жовтня підприємства зможуть переважно функціонувати, використовуючи звичайне мережеве електропостачання. У такому випадку передбачається, що ціни на продукцію зростуть лише на 3-5%.

Це підвищення буде зумовлено короткочасними перебоями в постачанні електроенергії, що може спричинити незначне зростання витрат на виробництво.

Однак Висоцький також зауважив, що ці прогнози не стосуються всіх товарів. Частина продукції, яка буде виготовлятися у великих обсягах у вересні та жовтні, може не підлягати підвищенню цін.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Велика пропозиція товарів на ринку може стабілізувати ціни або навіть спричинити їхнє зниження, оскільки виробники зможуть компенсувати можливі додаткові витрати за рахунок збільшення обсягів продажу.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

4 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

11 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

16 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

23 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

33 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

34 хв. ago