Ціни на паливо в Україні можуть різко зрости: у чому причина

В Україні прогнозується підвищення цін на паливо внаслідок запланованого збільшення акцизних зборів. Ця зміна може суттєво вплинути на ринкову вартість пального, що, своєю чергою, призведе до зростання транспортних витрат і збільшення вартості товарів і послуг. Про це пише пресслужба Національного банку України.

Регулятор пояснює, що короткостроковий знижувальний тиск матиме і значна пропозиція пального завдяки запасам, сформованим напередодні підвищення акцизів. Однак у міру їхнього вичерпання та під впливом підвищення акцизів і ефектів перенесення від ослаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди ціни на пальне зростуть наприкінці 2024-початку 2025 року.

Як зазначив економіст Олег Пендзин, в Україні ціна бензину зросте на 8-9 гривень за літр через підвищення акцизів. Прогнозується, що це подорожчання буде поступовим і триватиме до 2028 року.

У найближчому майбутньому, за словами експерта, через підвищення акцизів паливо подорожчає несуттєво – приблизно на 1-1,5 гривні за літр. Пендзин також підкреслив, що це підвищення може залишитися непоміченим для українців. Наразі основний вплив на вартість пального в Україні мають ціни в Європі.

“Зростання на 8-9 гривень буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 гривні за літр. До 2028 року в нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 гривні ми не почуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі”, – заявив Економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Не по-чоловічому”: Кадиров поскаржився, що Маск дистанційно відключив його Cybertruck

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що американський бізнесмен і засновник компанії Tesla відключив подарований йому електромобіль-пікап Cybertruck.…

44 секунди ago

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

9 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

10 хв. ago

Засолена рибка: найніжніший простий рецепт

Самостійно засолена риба завжди вийде смачнішою, ніж купована. Крім того, що в кожної господині є…

12 хв. ago

Китайська гребля “Три ущелини” виявилася настільки великою, що змінює обертання Землі

Китайська гребля "Три ущелини" – найбільша у світі гідроелектростанція – є справжнім гігантом інфраструктурного проекту.…

13 хв. ago

З банківських рахунків здеруть великий податок: українців, хто має гроші на карті, вже попередили

В Україні планують підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, що збільшить загальне податкове навантаження…

15 хв. ago