За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Важливо знати, що у таких випадках вони мають законне право відмовитися від проходження медкомісії.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Він підкреслив, що примусове доставлення до територіального центру комплектування (ТЦК) без дотримання встановлених процедур є незаконним. Головне в подібних ситуаціях діяти правильно.

Підстави для відмови від проходження ВЛК

Згідно з наказом Міністерства оборони №402, перед проходженням медогляду у призовників повинні взяти низку обов’язкових аналізів. Серед них загальний аналіз крові на ВІЛ, гепатит і цукор, визначення групи крові та резус-фактора, а також рентген. Призовники, яким більше 40 років, повинні обов’язково пройти вимірювання артеріального тиску та електрокардіограму (ЕКГ).

Якщо відповідні аналізи не було зроблено, військовозобов’язаний має право заявити про відмову виконувати незаконні розпорядження щодо проходження медкомісії. Ця відмова є законною і не може призвести до кримінальної відповідальності.

Що робити в разі незгоди з результатами комісії

Призовник також має право заявити про свою незгоду з результатами ВЛК, якщо вважає, що під час медогляду лікарі визнали його придатним до служби, не звернувши уваги на серйозні захворювання. У такому разі чоловік повинен написати скаргу на ім’я голови ВЛК, що дозволить оскаржити висновки медкомісії та провести повторний медогляд.

Адвокат Сімутін підкреслив, що існує законний спосіб відмови від проходження ВЛК у випадку примусового доставлення до територіального центру комплектування або порушення процедури медичного огляду, визначеної наказом МО №402. За таких умов жодних юридичних підстав для затримання призовника немає, і його права мають бути захищені.

Сімутін також додав, що ніхто не має права насильно примушувати до проходження ВЛК. Проте якщо військовозобов’язаний відмовився від ВЛК, не маючи на це поважних причин, його можуть притягнути лише до адміністративної відповідальності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Модний апокаліпсис у Кремлі: Захарова не змогла “проковтнути” принт Зеленського

Під час чергового звернення до нації президент України Володимир Зеленський з’явився в ефірі у чорній…

4 хв. ago

Що носити взимку: 5 стильних поєднань, щоб теплий одяг не повнив фігуру

Осінь та зима - час, коли хочеться не тільки відчувати комфорт і тепло, але й…

27 хв. ago

Син експрезидента-втікача Януковича отримав громадянство РФ

Олександр Янукович, син колишнього президента України Віктора Януковича, отримав російське громадянство. Про це пишуть російські ЗМІ із…

36 хв. ago

На пляжі знайшли моторошну істоту, схожу на морського динозавра: фото

На узбережжі Тихого океану поблизу американського міста Лагуна Нігел (штат Каліфорнія) місцеві мешканці знайшли дивну…

44 хв. ago

Повістки поштовим листом: ТЦК поставило новий ультиматум

Кабінет Міністрів України змінив правила вручення повісток від територіальних центрів комплектування, прирівнявши їх до судових.…

51 хв. ago

Туреччина вдарила по об’єктах курдів в Іраку та Сирії

Туреччина завдала ударів по об'єктах Робітничої партії Курдистану (РПК), розташованих на півночі Іраку та Північній…

1 годину ago