У Раді розповіли, де влада шукає електроенергію на майбутню зиму

У Верховній Раді України озвучили оптимістичний сценарій, за яким взимку українці будуть зі світлом і не замерзнуть. Своєї енергії не вистачає, то ж доведеться збільшити імпорт електроенергії з Європи. Однією з країн, яка відгукнулась на прохання про допомогу стала Молдова – тут розмістять генераційні установки, які будуть використовувати український газ для виробництва електроенергії й постачатимуть нашій країні. Також є надія, що атомна енергетика бодай частково впорається з воєнними викликами і дасть частину тепла. 

Нардеп Володимир Мороз, який є членом комітету ВР з питань енергетики, розповів, що Україна планує збільшити імпорт електроенергії з 1,7 до 2,2 ГВт. Це дасть перспективу, що взимку ми зможемо бути зі світлом

“Нам вистачає того, що виготовляють атомні станції. Але вони, за найгіршим сценарієм, зможуть дати 20% енергії від потреб. Тому потрібно шукати інші шляхи, імпорт збільшиться”, – сказав Мороз, який займається у комітеті питанням транспортування електроенергії. 

Світло з Молдови й Румунії

Водночас у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що допомогти розв’язати проблему погодились Молдова та Румунія. У спільній заяві міністрів трьох країн, спільно з україхнським, йдеться про розвиток регіональних електричних з’єднань для імопорту енергії в Україну. 

“Ми наголошуємо на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань, зокрема реалізації проєкту другого кола 330-кВ повітряної лінії електропередачі (ПЛ) «Бєльць – Дністровська ГЕС», 330-кВ ПЛ «Вулканешті – Арциз», 400 кВ ПЛ «Бєльць-Сучава», 400-кВ ПЛ «Ісакча – Вулканешті – Кишинів», 400-кВ ПЛ «Страшені – Гутінаш», 400-кВ «Сучава – Чернівці» та ПЛ «Південно-Українська АЕС – Приморська – Вулканешті – Ісакча»”, – заявили міністри. 

Республіка Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проєкту «Газ на електроенергію», розмістивши на її території генераційні установки, використовуючи природній газ, що постачається Україною для цього обміну. Для цього сторони шукатимуть рішення, щоб зробити газову інфраструктуру комерційно надійною.

“Ми також будемо спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору, включаючи гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проєкт з виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії”, – йдеться у заяві. 

Українці готуються до зими

Вже зараз ситуація з електроенергією складна: українці зіткнулись з тим, що наприкінці червня- початку липня в деяких районах світло почали вимикають по 8-14 годин на добу. Якщо узимку ситуація не зміниться, то, на думку експертів, багатоповерхівки стануть непридатними для життя в умовах відключень світла: у мешканців не буде ні води, ні тепла. Дещо легше буде мешканцям п’ятиповерхівок, адже ці будинки працюють завдяки гідравліці.  

Хтось не хоче чекати зими й ризикувати, а тому вже зараз до Європи підтягуються таке звані “енергетичні біженці” з України. За офіційною статистикою від НБУ, масштабні й тривалі   відключення електроенергії по Україні у травні-червні 2024 року спровокували пришвидшення міграції українців за кордон. Так, станом на 13 червня з України зафіксовано виїзд понад 6, 6 мільйонів людей. 

Нагадаємо, навчальний рік у деяких областях розпочнеться не 1 вересня, а вже 19 серпня. Наразі це стосується Львова, Івано-Франківська та Чернівців. Причиною такого рішення місцева влада називає складну ситуацію з електропостачанням. І хоче, щоб діти сіли за парти, допоки тепло, а взимку мали канікули, адже обігрівати школи може бути нічим. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

18 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

23 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

35 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

40 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

47 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

58 хв. ago