Можуть зупинити на вулиці: що чекає на військовозобов’язаних в Україні з 16 липня

Після 16 липня в Україні – дати, коли стікає термін поновлення даних військовозобов’язаними у ТЦК та СП – чоловіки призовного віку ризикують отримати повістки або штрафи просто на вулиці. Все залежатиме від того, чи оновив військовозобов’язаний дані та чи має при собі військово-облікові документи.

Відповідне пояснення у сервісі В2В Consult надала юристка Марина Бекало. Вона зазначила, що представники ТЦК мають повноваження зупиняти чоловіків призовного віку у будь-якому місці.

“У будь-якому разі, при зупинці в громадських місцях, представники ТЦК та СП або поліції мають право перевіряти військово-облікові документи (ВОД), чи вони є діючими, а також, чи відповідають даним/відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР)”, – зазначила юристка.

За її словами, якщо перевірка виявить відсутність ВОД або невідповідність даних, то особа отримає штраф та повістку до ТЦК на оновлення даних. Також, за прогнозами Бекало, ті, хто оновив персональні дані не отримають штраф, але отримають повістку на проходження ВЛК.

“Будь-які дії представників ТЦК та СП з поліціянтами в громадських місцях, на блокпостах чи на кордоні, пов’язані із перевіркою ВОД та/або врученням повісток до ТЦК та СП, ймовірніше за все, будуть вважатися законними (зокрема за судовою практикою)”, – зазначила юристка.

Нагадаємо, раніше адвокат Ростислав Кравець запевнив, що після 16 липня жодного “кінця світу” не настане і по суті нічого не зміниться.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

5 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

12 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

23 хв. ago

Валерій Залужний не підтримує мобілізацію молоді віком 18-25 років

Колишній головнокомандувач ЗСУ,а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив, що мобілізація молоді 18-25…

43 хв. ago

Доведеться не жити, а виживати: Кабмін хоче “заморозити” пенсії українців

В Україні наступного року заплановано зниження витрат на соціальну сферу. Зокрема, вже відомо про заморожування мінімальної заробітної…

49 хв. ago

Столтенберг заявив, що в перші дні війни Зеленський ховався в бункері від “російських убивць”

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав про те, як познайомився з президентом України Володимиром…

1 годину ago