Заочні штрафи за ухилення від мобілізації: за яких умов українців можуть покарати

Територіальні центри комплектування (ТЦК та СП) отримають право виписувати заочні штрафи за ухилення від мобілізації. Як підставу для штрафу вони зможуть використати штамп на поштовому відправленні, яке не отримав потенційний порушник. Про особливості нового законопроєкту про посилення мобілізації розповіли на порталі “Судово-юридичної газети” (СЮГ).

На порталі нагадали, що у Верховній Раді планують розглянути законопроєкт №10379, у якому йдеться про низку змін до Кодексу з адміністративних правопорушень (КУпАП). Зміни стосуються ст. 210 (про військовий облік) і ст. 210-1 (про мобілізацію та мобілізаційну підготовку). Новація зачепить громадян, які не оновили дані в ТЦК або не проживають за вказаними адресами.

Штрафи для ухилянтів — що таке заочне покарання

Для того, щоб оформити заочне покарання, у військкомів має бути документ із відміткою про вручення виклику в ТЦК. У СЮГ пояснили, що підпис і особисту присутність може замінити відмітка, поставлена на пошті. Наприклад, можливий випадок: військовозобов’язаний надав ТЦК якусь адресу, потім на цю адресу прийшов виклик у військкомат, але людині цей виклик не змогли вручити (через неправильну адресу, наприклад). Тоді пошта проставляє на відправленні дату, коли не змогла цього зробити.

“День проставлення в поштовому повідомленні відмітки про неможливість вручення можуть також вважати підтвердженням отримання особою виклику”, — ідеться на порталі.

Штрафи для ухилянтів — особливості покарання за ухилення від мобілізації

Урядовці, які ініціювали законопроєкт №10379, вказали, що для оформлення штрафів за порушення мобілізації військкоми виписуватимуть постанови, а не протоколи. Щоб оформити протокол, потрібна була присутність громадянина-порушника, наголосили автори СЮГ. Для оформлення постанови про штраф очна присутність людини не потрібна, тобто його виписуватимуть заочно.

Які є причини, щоб на військовозобов’язаного наклали штраф за ухилення від мобілізації:

  • якщо людина не оновила військово-облікові дані в ТЦК;
  • якщо нові дані про громадянина не надійшли від державних реєстрів, які підключаються до реєстру військовозобов’язаних “Оберіг”;
  • якщо громадянин не з’явився за повісткою;
  • та інше.

Штрафи для ухилянтів — які розміри штрафів

Народні депутати ще не ухвалили законопроєкт, у якому йдеться про штрафи за ст. 210 і 210-1 КУпАП. Однак відомо, які покарання запропонували парламентарі:

  • за порушення військового обліку — штраф від 17 до 25,5 тис. грн;
  • за порушення мобілізації — для громадян штраф 17-25,5 тис. грн, для компаній — 34-59,9 тис. грн.

Є деяка можливість не отримати штраф, розповіли на СЮГ. Наприклад, може статися, що громадянин став студентом (тобто отримав право на відстрочку), але протягом семи днів не прийшов у ТЦК та не повідомив про це. У такому випадку його можуть оштрафувати. Однак, якщо інформація про новий статус підтягнулася з реєстрів Міносвіти, то є шанс уникнути штрафу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

8 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

8 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

8 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

8 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

8 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

8 години ago