В Україні скоротять кількість вишів: інформація з Верховної Ради

В Україні утримується тенденція до скорочення кількості вищих навчальних закладів. Причина у нестачі грошей та потенційних студентів.

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина прокоментувала ситуацію із системою вищої освіти в країні.

Вона зазначила, що вже багато років точаться розмови про те, що кількість вишів в Україні непропорційно велика. В умовах війни, коли багато потенційних абітурієнтів залишили країну, це питання стало ще більш актуальним.

Вихід депутат бачить в об’єднанні навчальних закладів і цей процес вже йде. Юлія Гришина зазначила:

“Ми вже багато років говоримо про те, що в Україні справді забагато закладів вищої освіти. Тому в останні роки поступово триває процес об’єднання університетів. Чекати ніколи, зараз війна, коштів не вистачає, як і дітей, тому потрібне якнайшвидше об’єднання ЗВО та інший погляд на інфраструктуру освіти”.

Однак у цьому питанні, за словами парламентарки, треба діяти обережно. Вона вважає, що Україні потрібна “зрозуміла та прозора стратегія”, щоб викладачі, студенти та абітурієнти заздалегідь знали, які виші спіткає така доля.

Нагадаємо, в рамках реформи системи мобілізації у Верховній Раді пропонували позбавляти права на вищу освіту як самих ухилянтів, так і їхніх дітей.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

26 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

28 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

29 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

39 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

41 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

43 хв. ago