Рада може обмежити ухилянтів у праві керувати транспортними засобами

У законопроєкті про мобілізацію, який розглядають у парламентському комітеті з питань національної безпеки, міститься лише одне обмеження для громадян, які підлягають військовому обов’язку, — вони позбавляються права керувати транспортними засобами.

Про це повідомив член комітету Верховної Ради Федір Веніславський під час брифінгу 6 березня.

Згідно з його заявою, депутати не приймають усіх запропонованих обмежень із редакції документа, яку було ухвалено в першому читанні.

“Право на розпорядження грошовими коштами, які знаходяться на рахунку, право виїзду за кордон і право керування транспортним засобом. Депутати дійшли консенсусу зараз, і ми допускаємо тільки одне обмеження — право керування транспортними засобами особам, які не виконали вимогу ТЦК і не з’явилися для оформлення документів для уточнення даних і не з’явилися за повісткою, яку отримали”, — сказав Веніславський.

Він також зазначив, що цей законопроєкт спрямований на запобігання зловживанням правом на відстрочку від призову. Зокрема, це стосується норм про навчання у вищих навчальних закладах та деяких положень про опіку над особами з інвалідністю.

“Нинішній закон не лімітує кількість вищих освіт, тобто людина може здобувати другу, третю, п’яту вищу освіту. І це буде підставою для отримання відстрочки від призову. Ми це точно приберемо і буде вже послідовна вища освіта, тобто передвища, вища, магістерська і аспірантура”, — зазначив він.

Веніславський підкреслив, що певні підстави, пов’язані з опікою над особами з інвалідністю, не розглядатимуться як підстави для відстрочки. Зокрема, він відзначив випадки, коли безліч військовозобов’язаних оформлялися опікунами над однією недієздатною особою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

2 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

14 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

23 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

33 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

42 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

50 хв. ago