Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а люди бояться призову на фронт, сприймаючи його як “квиток в один кінець”. У відповідь на ці труднощі влада та підприємці почали обговорювати нове рішення – економічне бронювання.

Це означає, що деяких працівників можна буде “забронювати” від мобілізації, якщо вони працюють на підприємствах, які не є критичними, але все ж таки потребують людей.

На розгляді парламенту лежать шість законопроєктів, які пропонують різні варіанти бронювання, повідомляє VoxUkraine.

робітники заводу

Наприклад, ФОП та компанії зможуть “забронювати” співробітників, якщо сплачують певні податки: від 8 000 до 40 000 грн на місяць або мають певний рівень доходу та зарплат. Начебто б непогана ідея – наповнювати бюджет і рятувати підприємства від кадрового дефіциту. Але є й підводне каміння.

Корупція – без перевірок можуть розпочатися махінації: роботодавці за “певну плату” працевлаштовуватимуть фіктивних співробітників, щоб урятувати їх від мобілізації. Є ризик, що “продавати броні” стане чиїмось бізнесом.

Класова нерівність – люди з грошима можуть буквально “відкуплятися” від фронту, а ті, хто не має таких можливостей, опиняться на передовій. Війна стане ще більш “справою бідних”, що може спричинити додаткову напругу у суспільстві.

Людина, яка тримає гаманець із грошима

Несправедливість щодо військових – багато нинішніх солдатів, які мали хороші професії та доходи, могли б бронюватися, якби були на “громадянці”. Але для тих, хто вже в армії, таких можливостей немає, навіть якщо вони могли б вносити податок та підтримувати бюджет.

Обороноспроможність – критерії бронювання, засновані на грошах, можуть не враховувати реальні потреби фронту людей.

Ризик для малого бізнесу – дрібні ФОП, у яких працює до 10 осіб, можуть просто не потягнути ці вимоги та закритися, що призведе до зростання безробіття та втрат для бюджету.

Як розвиватиметься ця ініціатива, і які кроки зробить влада, щоб мінімізувати ризики, стане вирішальним чинником для майбутнього як бізнесу, так і країни загалом. Успіх залежить від здатності знаходити розумні компроміси та підтримувати відкритий діалог між усіма сторонами.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

4 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

18 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

37 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

49 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

57 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

1 годину ago