Це ще не межа: НБУ назвав причини стрімкого подорожчання продуктів

Фактична споживча інфляція у серпні очікувано прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Одним із основних факторів її зростання було прискорення продовольчої інфляції внаслідок скорочення пропозиції через посуху. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

За оцінками НБУ, інфляція зросла також у вересні. Згідно з оприлюдненим графіком, річна інфляція прискорилася приблизно до 8,0%.

Аналітики НБУ зазначають, що фундаментальний інфляційний тиск також збільшився в серпні. Базова інфляція підстрибнула до 6,5% р/р з 5,7% р/р у липні. Така динаміка випереджала траєкторію липневого прогнозу НБУ, насамперед, внаслідок стрімкого стрибка вгору цін на оброблені продукти харчування через вторинні ефекти подорожчання сировини та зростання виробничих витрат, у тому числі на енергозабезпечення та зарплати.

Проте інфляційні очікування загалом залишалися стійкими.

Щодо серпня, то продовольча інфляція цього місяця стрімко збільшилася внаслідок відновлення зростання цін на сирі продукти на тлі скорочення пропозиції продовольчої продукції через несприятливі погодні умови. Найшвидше зростали ціни і на оброблені продукти харчування як через подорожчання продовольчої сировини, так і подальше збільшення витрат підприємств на енергозабезпечення та оплату праці, йдеться в огляді НБУ.

За інформацією НБУ, швидше дорожчала більшість непродовольчих товарів, насамперед під впливом курсового чинника. Водночас ціни на одяг та взуття знижувалися швидше, ймовірно через зростання конкуренції між продукцією імпортного та українського виробництва. Темпи зростання ціни послуги дещо прискорилися під тиском виробничих витрат бізнесу.

Зростання цін на пальне в серпні сповільнилося, враховуючи достатність запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше. Подорожчання тютюнових виробів дещо сповільнилося, проте ціни на них зростали досить високими темпами, зокрема під впливом боротьби з тіньовою продукцією. Крім того, прискорилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно через курсовий фактор, йдеться в огляді.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві пролунали вибухи: що відомо

У Києві близько 22:30 в суботу, 5 жовтня, пролунали вибухи. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що в столиці…

1 секунда ago

Фіцо хоче вмовити Україну продовжувати транзит російського газу у 2025 році

На початку 2025 року можуть виникнути проблеми з поставками нафти і газу через Україну до…

4 хв. ago

Путін на дроті: хто і чому з західних політиків виступає за якнайшвидший діалог з Кремлем

Словацький прем’єр Фіцо заявив, що прагне відновити "нормальні відносини" з РФ, а німецький уряд не…

7 хв. ago

В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

В Україні діють чіткі вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів, про що нагадало…

12 хв. ago

Повісток поштою стане ще більше: десятки тисяч осіб скоро отримають свої “листи щастя”

Міністерство оборони України сформувало і відправило "Укрпошті" ще 70 тис. повісток. Документи мають електронні підписи…

15 хв. ago

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

26 хв. ago