Це ще не межа: НБУ назвав причини стрімкого подорожчання продуктів

Фактична споживча інфляція у серпні очікувано прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Одним із основних факторів її зростання було прискорення продовольчої інфляції внаслідок скорочення пропозиції через посуху. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

За оцінками НБУ, інфляція зросла також у вересні. Згідно з оприлюдненим графіком, річна інфляція прискорилася приблизно до 8,0%.

Аналітики НБУ зазначають, що фундаментальний інфляційний тиск також збільшився в серпні. Базова інфляція підстрибнула до 6,5% р/р з 5,7% р/р у липні. Така динаміка випереджала траєкторію липневого прогнозу НБУ, насамперед, внаслідок стрімкого стрибка вгору цін на оброблені продукти харчування через вторинні ефекти подорожчання сировини та зростання виробничих витрат, у тому числі на енергозабезпечення та зарплати.

Проте інфляційні очікування загалом залишалися стійкими.

Щодо серпня, то продовольча інфляція цього місяця стрімко збільшилася внаслідок відновлення зростання цін на сирі продукти на тлі скорочення пропозиції продовольчої продукції через несприятливі погодні умови. Найшвидше зростали ціни і на оброблені продукти харчування як через подорожчання продовольчої сировини, так і подальше збільшення витрат підприємств на енергозабезпечення та оплату праці, йдеться в огляді НБУ.

За інформацією НБУ, швидше дорожчала більшість непродовольчих товарів, насамперед під впливом курсового чинника. Водночас ціни на одяг та взуття знижувалися швидше, ймовірно через зростання конкуренції між продукцією імпортного та українського виробництва. Темпи зростання ціни послуги дещо прискорилися під тиском виробничих витрат бізнесу.

Зростання цін на пальне в серпні сповільнилося, враховуючи достатність запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше. Подорожчання тютюнових виробів дещо сповільнилося, проте ціни на них зростали досить високими темпами, зокрема під впливом боротьби з тіньовою продукцією. Крім того, прискорилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно через курсовий фактор, йдеться в огляді.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

47 секунд ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

23 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

28 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

40 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

45 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

52 хв. ago