Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати

З наступного року українські діти, які через війну були змушені виїхати за кордон, отримають унікальну можливість продовжити навчання у своїй рідній системі освіти. Як повідомляє портал Osvita.ua, починаючи з 1 вересня 2025 року, такі діти зможуть здобувати українську освіту дистанційно.

Діти, які перебувають за кордоном, зможуть обирати кілька варіантів навчання. Серед запропонованих форматів є сімейна форма навчання, екстернат, а також дистанційні класи, які матимуть українознавчий компонент. Це означає, що, попри перебування в іншій країні, школярі продовжуватимуть навчатися основ української культури, мови та історії, що дуже важливо для збереження національної ідентичності.

Дистанційне навчання, фото: скріншот з відео

Однак, варто зауважити, що одночасне навчання дитини за повною програмою в українській школі дистанційно та в іноземній школі очно не планується. Таким чином, батькам доведеться обирати між двома системами освіти: або дитина повністю навчається в українській школі за допомогою онлайн-інструментів, або відвідує місцеву школу в країні перебування.

Сімейна форма навчання передбачає, що батьки або опікуни можуть самостійно організовувати навчальний процес для своєї дитини вдома. У такому випадку дитина не відвідує школу щоденно, але має виконувати навчальні програми і складати екзамени відповідно до встановлених стандартів. Це дозволяє значну гнучкість у виборі часу і темпу навчання, що може бути зручним для родин, які часто змінюють місце проживання або не можуть адаптуватися до місцевої освітньої системи.

Екстернатна форма дає можливість учням самостійно вивчати матеріал і складати державні іспити в українських школах. Це підходить дітям, які перебувають за кордоном і не можуть повноцінно брати участь у навчальному процесі через мовні або культурні бар’єри в іншій країні.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

5 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

12 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

23 хв. ago

Валерій Залужний не підтримує мобілізацію молоді віком 18-25 років

Колишній головнокомандувач ЗСУ,а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив, що мобілізація молоді 18-25…

43 хв. ago

Доведеться не жити, а виживати: Кабмін хоче “заморозити” пенсії українців

В Україні наступного року заплановано зниження витрат на соціальну сферу. Зокрема, вже відомо про заморожування мінімальної заробітної…

49 хв. ago

Столтенберг заявив, що в перші дні війни Зеленський ховався в бункері від “російських убивць”

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав про те, як познайомився з президентом України Володимиром…

1 годину ago