Доведеться не жити, а виживати: Кабмін хоче “заморозити” пенсії українців

В Україні наступного року заплановано зниження витрат на соціальну сферу. Зокрема, вже відомо про заморожування мінімальної заробітної плати та пенсії. Економіст Олег Пензін визнав, що прожити на “мінімалці” неможливо і порадив громадянам похилого віку вирощувати овочі на городі. Про це йдеться у матеріалі порталу Стіна.

Розмір мінімальної пенсії наступного 2025 року заморозять на рівні 2361 грн. В уточненому законопроекті держбюджету на соціальні потреби закладено 419,2 млрд. грн. проти нинішніх 483,5 млрд. грн. У 2023 році сума була на рівні 479,9 млрд грн.

Завідувач відділу дослідження якості життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Людмила Черенько назвала ситуацію вимушеною, бо у бюджеті виник значний дефіцит.

Член “Економічного дискусійного клубу” Олег Пензін зазначив, що мінімальна пенсія не відображає фактичних видатків українця на місяць. Він послався на дані Мінсоцполітики, в якому названо фактичний прожитковий мінімум для непрацездатної людини на рівні 7200 грн. Середня пенсія громадян – 5800 грн., тому суми явно не вистачає навіть для них. А варто пам’ятати, що більшість одержує пенсії менше 5000 грн.

Пензін назвав запровадження майбутньої накопичувальної пенсійної системи складним питанням, і вона явно не допоможе підвищити доходи нинішніх пенсіонерів. Є лише перспектива у майбутньому. Аналітик порадив за можливості забезпечити себе продуктами власного виробництва.

“Кожна людина сама для себе робить певну стратегію виживання. Кожна приблизно прораховує, яким чином виживати. Якщо людина має присадибну ділянку, вона вирощує точно не квіти, а те, що допоможе їй вижити взимку. Зараз маємо найнижчі ціни на рік за продуктами Перш за все, це овочі. Можна також заквасити капусту, зробити соління, варення. Це істотно здешевлює людині вартість його осінньо-зимового столу. Українське радіо”.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

У Києві пролунали вибухи: що відомо

У Києві близько 22:30 в суботу, 5 жовтня, пролунали вибухи. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що в столиці…

4 хв. ago

Фіцо хоче вмовити Україну продовжувати транзит російського газу у 2025 році

На початку 2025 року можуть виникнути проблеми з поставками нафти і газу через Україну до…

8 хв. ago

Путін на дроті: хто і чому з західних політиків виступає за якнайшвидший діалог з Кремлем

Словацький прем’єр Фіцо заявив, що прагне відновити "нормальні відносини" з РФ, а німецький уряд не…

10 хв. ago

В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

В Україні діють чіткі вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів, про що нагадало…

16 хв. ago

Повісток поштою стане ще більше: десятки тисяч осіб скоро отримають свої “листи щастя”

Міністерство оборони України сформувало і відправило "Укрпошті" ще 70 тис. повісток. Документи мають електронні підписи…

19 хв. ago

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

30 хв. ago