Чоловіки, які не оновили дані у ТЦК, не зможуть отримати бронь від мобілізації

В Україні триває повномасштабна війна й військовозобов’язані чоловіки підлягають мобілізації. Але є категорія громадян країни, які можуть бути заброньованими від призову, зокрема ті, що працюють на об’єктах критичної інфраструктури. Проте, за новими правилами, які набули чинності з 2 жовтня, навіть серед них є виключення.

Так, відповідно до постанови Кабінету міністрів №1125 від 1 жовтня 2024 року, ті чоловіки, які не оновили свої дані до 16 липня, або порушили правила військового обліку чи перебувають у розшуку більше не можуть бути заброньованими, навіть якщо задіяні на об’єкті критичної інфраструктури.

Відтепер бронювання працівника і його переведення на спеціальний військовий облік на термін дії відстрочки можливе за наступних умов:

  • перебування на військовому обліку: працівник повинен бути військовозобов’язаним і мати військово-обліковий документ (в паперовій або електронній формі);
  • перебування на персональному військовому обліку у відповідному державному органі, підприємстві, установі;
  • уточнення даних, тобто особа повинна була уточнити свої дані щодо перебування на військовому обліку до 16 липня 2024 року;
  • відсутність у розшуку, інформація про що є в Реєстрі військовозобов’язаних та базі “Армор”, доступній для Нацполіції.

Зазначимо, що у розшуку можуть перебувати військовозобов’язані чоловіки, які не виконали певні зобов’язання, а саме, не з’явилися за повісткою, проігнорували направлення на проходження ВЛК, а також не виконали вимоги роботодавця щодо виклику до ТЦК.

Економічне бронювання

В Україні впроваджують модель економічного бронювання. У Верховній Раді вважають, що воно допоможе виявити велику кількість ухилянтів. Бо багато чоловіків “вийдуть з тіні”, коли стануть оформлювати таку бронь від мобілізації. 

Як 4 жовтня зазначив Ярослав Железняк, розглядаються три основні варіанти такого бронювання від мобілізації, але остаточне рішення ухвалить президент України Володимир Зеленський. При цьому в основу моделі економічного бронювання ляже не критична важливість підприємства, а критична важливість робітника, а за розмір отриманої зарплати для бронювання доведеться звітувати щомісяця. 

Натомість народний депутат Олександр Федієнко заперечив твердження колеги. Він заявив, що заява Железняка не відповідає дійсності. І жодної моделі, де є важливість не підприємства, а співробітника не буде. Федієнко наголосив, що 4 жовтня Кабмін нічого не приймав, було лише спілкування, а Железняк викривив інформацію. Тож доведеться почекати офіційних даних щодо цього питання. 

Раніше оголошувалось, що нові моделі економічного бронювання передбачають: сплату спеціального збору за бронювання працівників; бронювання на підставі заробітної плати та змішану модель бронювання. Мінфін розраховує на 8 млрд гривень від економічного бронювання щомісяця.

Коломієць Надія

Recent Posts

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

22 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

27 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

39 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

44 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

51 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

1 годину ago