Українців каратимуть великими штрафами за відмову пред’явити документи ТЦК

Відповідно до нових норм Закону України №3633-IX, які набули чинності 18 травня, військовозобов’язані чоловіки повинні мати із собою військово-обліковий документ. Про це розповів адвокат Володимир Крекотень.

У військово-обліковому документі (ВОД) вказана інформація про військову спеціальність, результати проходження військово-лікарської комісії, наявність відстрочки чи бронювання від мобілізації.

“Військовий квиток” чи “приписне посвідчення” громадяни мають показувати на вимогу уповноваженого представника територіального центру комплектації та соцпідтримки (ТЦК та СП) й працівника поліції. Військово-обліковий документ можуть вимагати й представники Державної прикордонної служби, але лише у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон.

Уповноважені представники ТЦК та поліцейські можуть використовувати Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” для перевірки статусу особи.

Відмова пред’явити ВОД: що загрожує

У разі відсутності документа при перевірці або ж при відмові його пред’являти, співробітники ТЦК можуть вручити повістку для уточнення даних, а також накласти штраф. Його розмір коливається від 5 100 до 25 500 грн, залежно від обставин порушення.

Утім, як пояснив адвокат, навіть якщо військовозобов’язана особа відмовляється пред’явити військово-обліковий документ на вимогу працівника ТЦК та СП, для неї в деяких випадках не передбачено адміністративного покарання.

Якщо “військкомат” може отримати відомості із реєстру “Оберіг”, то підстави для притягнення особи до адміністративної відповідальності відсутні через примітку до ст. 210 КУпАП. В усіх інших випадках, наголошує Володимир Крекотень, військовозобов’язаній особі загрожує штраф.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

1 хв. ago

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Як зазначає адвокат Оксана Доготер, під час перевірок актуальності військових документів звертається увага не тільки…

3 хв. ago

Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі

Прибиральники пляжу на острові Борнхольм (Данія) спершу вирішили, що знайшли гігантського морського змія. Але це…

4 хв. ago

“Не по-чоловічому”: Кадиров поскаржився, що Маск дистанційно відключив його Cybertruck

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що американський бізнесмен і засновник компанії Tesla відключив подарований йому електромобіль-пікап Cybertruck.…

5 хв. ago

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

13 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

15 хв. ago