Ухилення від мобілізації: за що штрафуватимуть чоловіків з вересня

В Україні триває воєнний стан, і з 1 вересня посилилися штрафи для військовозобов’язаних, які порушують правила військового обліку. Максимальний розмір штрафу може досягати 60 тисяч гривень. У випадку накопичення значної суми штрафів, порушникам загрожує втрата житла.

Ця інформація опублікована на сайті Четверта студія з посиланням на НовиниLife. Відповідні санкції передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.

За що можуть накладати штрафи?

Військовозобов’язані можуть бути оштрафовані згідно зі статтями адміністративного кодексу «За порушення правил військового обліку» та «За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Основні підстави для штрафів включають:

  • Невчасне оновлення даних у територіальних центрах комплектування (ТЦК), зокрема, це стосується й жінок-медиків.
  • Відсутність на військовому обліку за місцем проживання, роботи або навчання.
  • Втрата військового квитка.
  • Зміна місця проживання, роботи або сімейного стану без повідомлення ТЦК.
  • Неявка в ТЦК за повісткою.
  • Відмова від проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).
  • Відмова надати будівлю, транспортний засіб чи інше майно для мобілізаційних потреб.

Важливі деталі

Кожне окреме порушення тягне за собою окремий протокол і відповідно, окремий штраф. Наприклад, якщо особа не з’явилася за повісткою і не повідомила ТЦК про переїзд, це буде розцінюватися як два різні порушення з відповідними штрафами.

Однак, штраф за неоновлення даних не застосовується, якщо ТЦК отримує інформацію про призовника з державних реєстрів або від банку.

Неявка за повісткою

Згідно з новими правилами, неявка до ТЦК під час воєнного стану карається штрафом у розмірі від 17 тисяч до 25 тисяч гривень для фізичних осіб, і від 34 тисяч до 59 тисяч гривень для юридичних осіб. Штраф може бути виписаний заочно, без присутності порушника, і відображатиметься у сервісі Opendatabot або у застосунку «Дія».

Порушник також зобов’язаний покрити додаткові витрати, як-от судовий збір або складання акта обстеження майна боржника, що може збільшити загальну суму штрафу.

Кримінальна відповідальність може настати, якщо особа, пройшовши ВЛК і будучи визнаною придатною до служби, не з’явилася за повісткою.

Неявка до ТЦК і несплата штрафів

Для тих, хто неодноразово ігнорує повістки до ТЦК та накопичує неоплачені штрафи на суму понад 160 тисяч гривень, передбачені більш жорсткі санкції. Може бути накладено арешт на житло порушника, а кошти від його продажу підуть на погашення боргу.

Якщо сума штрафу менша, борг може бути погашений за рахунок цінного майна або іноземної валюти, а також можлива конфіскація транспортного засобу.

Висновок

Нові штрафи покликані посилити контроль за дотриманням правил військового обліку під час мобілізації та стимулювати громадян до відповідального виконання своїх обов’язків перед державою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

33 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

34 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

36 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

46 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

48 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

49 хв. ago