У найкращому разі світло буде по 12 годин на добу: чотири сценарії зими в Україні

З наближенням холодів українців непокоїть, як буде із відключеннями електроенергії взимку. У Центрі протидії дезінформації 4 вересня  відповіли  на популярні питання щодо цього.

Про це пише Фокус.

Якою є ситуація в енергосистемі?

В енергетичну систему України входять:

  • 76 гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станцій;
  • 26 теплових електростанцій та теплоцентралей;
  • 4 АЕС;
  • 12 сонячних та 8 вітряних електростанцій;
  • об’єднані магістральні лінії електропередач завдовжки 22 500 кілометрів;
  • 135 трансформаторних підстанцій.

Наразі Україна генерує до 11,5 ГВт на годину, споживаючи при цьому понад 13 ГВт. Минулої зими на піку цей показник становив приблизно 18 ГВт.

З розривом між попитом і виробництвом 2,4 ГВт на годину може допомогти імпорт, але максимально можна отримати лише 1,7 ГВт. Переговори щодо збільшення імпортних потужностей до 2,2 ГВт продовжуються.

“Заявлений Президентом України 1ГВт нових потужностей за рахунок будівництва малих газопоршневих або великих газотурбінних електростанцій стабілізує ситуацію лише в перспективі, адже запустити їх у такі стислі терміни до початку цьогорічного опалювального сезону малоймовірно”, — зазначили в ЦПІ.

Від чого залежатимуть відключення?

На ситуацію зі світлом узимку впливатимуть атаки ЗС РФ на критичну інфраструктуру та ефективність ППО. Член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко наголосив, що компанія захистила найбільші підстанції спорудами першого рівня захисту та будує бетонні саркофаги другого рівня. Однак повністю захистити так енергосистему неможливо.

Крім того, не можна передбачити, чи працюватимуть енергоблоки атомних електростанцій. Зараз на ремонті — блок на Хмельницькій АЕС та три блоки Рівненської АЕС.

Також на ситуацію впливатиме погода – при морозах дефіцит збільшується. Все ускладнюється і тим, що Україна не має потрібної кількості накопичувачів електроенергії, щоби покривати піки. Більшість відновлюваних джерел енергії, тобто вітрові та сонячні електростанції, при цьому опинилися у російській окупації.

Сценарії відключень світла взимку 2024 року

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що за оптимістичним прогнозом в Україні стабільно працюватимуть 8-9 енергоблоків АЕС та буде помірна зима без сильних морозів. Він припустив, що із 6 ГВт пошкодженої потужності відновлять половину. У такому разі світла не буде до 12 години на добу.

За песимістичнішим сценарієм, за його словами, вдасться відновити лише приблизно 2 ГВт потужності. Умовно, при цьому працюватимуть 6-7 блоків, і зима буде холодною. Тоді на енергосистему чекає кризова ситуація.

У гіршому випадку, якщо ЗС РФ атакуватимуть енергооб’єкти, взимку світла та опалення не буде до 20 години на добу.

Член енергетичного комітету Верховної Ради Сергій Нагорняк спрогнозував, що за температури до -10°C електроенергію даватимуть по 12-14 годин на добу.

У ЦПД порадили бізнесу та українцям бути готовими до відключень узимку, подбавши про резервні системи харчування. Йдеться про павербанки, зарядні станції, дизельні генератори, сонячні панелі та інвертори.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

6 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

19 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

26 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

38 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

47 хв. ago

Норвегія виявила високий рівень радіації з Чорнобилю: що сталось насправді

Влада Норвегії заявила про підвищення рівня радіації біля арктичного кордону з Росією. В Осло заявили, що високий…

59 хв. ago