Тіньова мобілізація: майже 800 тисяч чоловіків стали особливою мішенню для ТЦК

За словами Дмитра Наталухи, голови Комітету ВР з питань економічного розвитку, ухилянти змінили адреси та працюють без оформлення, отримуючи зарплату готівкою. Через це їм важко вручити повістки.

Чоловіки, які працюють офіційно, також ухиляються від мобілізації. Загалом вони витрачають на рік 700 млн гривень – 2 млрд гривень на хабарі, щоб купити собі документи, що дають звільнення від військової служби.

Щоб чоловіків не відправляли воювати, зацікавлене й керівництво підприємств. За 2,5 роки війни багато хто з тих, кого мобілізували, загинули і зникли безвісти. На заводах залишилися в основному люди передпенсійного віку і фахівці-початківці, у яких мало досвіду. Але й за тих на підприємствах тримаються – якщо мобілізують і їх, то працювати не буде кому. Підприємства в країні встануть, а на економіку чекає крах.

“Сталеливарні заводи працюють на межі”, — сказав директор з кадрів Interpipe Віталій Пахомов.

На стратегічних підприємствах половину співробітників звільнено від мобілізації. Проте іншу половину будь-якої миті можуть призвати до ЗСУ. Для нормальної роботи заводів це небажано. Якщо кількість працівників зменшиться, доведеться скорочувати обсяги виробництва.

Підприємства України звернулися до ВР із пропозицією звільнити від заклику всіх чоловіків у країні, які отримують понад 36 500 гривень. Якщо у них висока зарплата, то вони хороші фахівці і потрібні на заводах. Крім того, вони запропонували й інший варіант: щомісячну оплату військового збору підприємствами у розмірі 20 тис гривень за кожного чоловіка, заброньованого від мобілізації.

“Ви можете мобілізувати 1 млн осіб, але якщо у вас немає ресурсів, щоб їх оснастити, війни не буде. Армія залишиться голою та безпорадною, якщо економіка звалиться”, — вважає Дмитро Наталуха, голова комітету парламенту з економічних питань.

На цей момент багато компаній вже втратили близько 20% своїх працівників через мобілізацію та міграцію. Якщо посилення мобілізації призведе до того, що заводи позбавлятимуть своїх співробітників, їм доведеться закриватися. Заводи для продовження роботи потребують людей.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

25 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

26 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

28 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

38 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

40 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

42 хв. ago