Деяким пенсіонерам можуть непомітно зменшити пенсію: про що важливо знати

Під час перерахунку пенсії часто буває так, що одна її частина збільшується, а інша — зменшується, або деякі надбавки можуть повністю зникнути. При цьому пенсіонер може навіть не здогадуватися про зміни, що відбуваються. Про це повідомило видання “На пенсії”.

Пенсіонери, які продовжують трудову діяльність, можуть переглядати свої пенсії кожні два роки з урахуванням стажу, а іноді й заробітної плати, якщо це приносить вигоду. Якщо останніми роками їхня зарплата була високою, перерахунок проводиться як за стажем, так і з урахуванням підвищення коефіцієнта заробітної плати.

Отже, тим, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня 2011 року, нараховують виплати за старими правилами. Однак у Законі “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” є примітка щодо тих, хто вийшов на пенсію після 1 жовтня 2011 року.

Якщо таким особам зробили перерахунок пенсії за стажем, і за зарплатою, тоді розмір доплати за понаднормовий стаж рахується вже за новими правилами.

У такому разі, якщо загальний розмір пенсії зріс, збільшився коефіцієнт зарплати, то це впливає на загальний розмір пенсії, але при цьому розмір доплати за понаднормовий стаж — урізають.

Нагадаємо, що розмір пенсії безпосередньо пов’язаний із зарплатою, яку людина заробляла протягом свого трудового життя. Тому, щоб на пенсії отримувати гідну суму, важливо добре працювати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

3 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

3 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

3 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

3 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

3 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

3 години ago