Зміни в мобілізації з 16 липня: чи вручать повістку чоловікові, який оновив дані

В Україні військовозобовʼязані громадяни повинні оновити військово-облікові дані протягом 60 днів з дня набуття чинності нового закону про мобілізацію. Юристка Марина Бекало розповіла, як діяти, коли представники ТЦК та СП зупинили чоловіка на вулиці після 16 липня.

Як діяти, коли зупинив ТЦК після 16 липня

Юристка зауважила, що алгоритм дій залежить від того, чи людина оновила дані через ТЦК, ЦНАП чи “Резерв+”, та є в наявності військово-обліковий документ.

Представники ТЦК та поліції мають право перевірити військово-облікові документи, зокрема, чи вони діючі, відповідають даним, які містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР). Якщо під час перевірки було виявлено відсутність документів чи відомостей про взяття, виключення з обліку або ж невідповідність відомостей, які містять у документах з даними ЄДРПВР, то чоловікові вручать повістку на оновлення даних.

Чи вручать повістку чоловікові з оновленими даними

“Слід зауважити, що факт оновлення персональних даних після 16.07.24 р. лише виключає підставу для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП. Але, не страхує від отримання повістки, наприклад для оновлення вже військово-облікових даних”, — сказала Марина Бекало та зауважила, що це також включає й проходження ВЛК.

Так, вона зауважила, що громадяни, які не оновили дані, отримають штраф та повістку на їх оновлення. Тоді як ті, хто оновив, не матимуть штраф, проте отримають повістку на проходження ВЛК. Юристка наголосила, що, ймовірно, законними вважатимуться будь-які дії представників ТЦК з поліцейськими в громадських місцях, на блок-постах і кордоні, пов’язані із перевіркою ВОД або врученням повісток.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація чоловіків до 25 років: у Раді заявили про важливу угоду з військовими

Уряд України визначився, як проходитиме мобілізація молоді. Про це розповів народний депутат України Михайло Цимбалюк . З його…

7 хв. ago

Пейджерна операція «Моссада»: Washington Post дізналася, як Ізраїль проник у «Хезболлу»

Ідея пейджерної операції у Лівані виникла у 2022 році і почала втілюватись у життя більш…

14 хв. ago

Сьогодні Україну розігріє до +28°: де буде літо (карта)

Наприкінці тижня, 6 жовтня, погода в Україні залишиться без суттєвих змін. Місцями на заході, півночі,…

19 хв. ago

Трамп вирішив повторити мітинг на місці першого замаху на нього в Пенсільванії

Кандидат у президенти США Дональд Трамп планує провести повторний мітинг у місті Батлер, штат Пенсільванія, де в липні на…

22 хв. ago

Протести в Ізраїлі: громадяни вимагають термінових дій для звільнення заручників із Гази

Напередодні річниці атак «Хамасу» тисячі ізраїльтян вийшли на вулиці кількох міст країни з вимогою негайних…

26 хв. ago

Найбільший банк Кіпру закрив тисячі рахунків росіян

Найбільший банк Кіпру, Bank of Cyprus, з 2022 року закрив близько 20 тис. рахунків, які…

30 хв. ago