Згадки реєстру відсутні в законі: суд скасував штраф ТЦК, який посилався на дані з “Оберіг”

В Івано-Франківській області 11 червня суд виніс рішення на користь чоловіка, який подав адміністративний позов на ТЦК про визнання протиправною та скасування постанови ТЦК від 19 квітня, в якій зазначалось, що чоловік не стояв на військовому обліку. За доказ в ТЦК взяли дані із реєстру “Оберіг”. Виявилось, що законодавство України не містить згадки про даний реєстр і про “Резерв+” і тому у якості доказів інформація з них надаватись не може. Про прецедент розповідає “Судово-юридична газета”.

Справа позивача розглядалась у Верховинському районному суді Івано-Франківської області 11 червня 2024 року. Чоловік звернувся до суду з адміністративним позовом до ТЦК про визнання протиправною та скасування постанови ТЦК від 19.04.2024, згідно з якою його притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф.

У ТЦК стверджували, що 19 квітня у процесі уточнення військово-облікових даних за допомогою інформаційної системи “Оберіг” було встановлено, що позивач не перебуває на військовому обліку. Усні доводи про те, що позивач приходив до ТЦК ще наприкінці лютого та оновлював дані вони не прийняли, а про наявне у чоловіка тимчасове посвідчення від 2014 року сказали, що воно не відповідає вимогам наказу Міноборони “Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного”. Згідно із посвідченням чоловік був прийнятий на тимчасовий облік запасу Збройних сил України.

Позивач зазначив, що ходив до ТЦК ще у лютому 2022 року, проте у цей день йому жодної відмітки у його облікових документах не поставили. А сам він не може відповідати за вірогідність даних, що внесені у реєстр службовими особами ТЦК та за наповнення такого електронного реєстру, як “Оберіг”.

Чоловік пояснив, що коли працівники ТЦК складали постанову, то йому в усній формі повідомляли, що згідно з даними з електронного реєстру “Оберіг” він не перебуває на обліку в будь-якому ТЦК, при цьому з даними цього реєстру його не ознайомили, не надали жодного витягу з цього реєстру, а також не забезпечили наявності такого доказу, як “інформація з реєстру “Оберіг”. На додаток, йому не повідомили, що стало підставою для здійснення висновку про порушення правил військового обліку та “не перебування на обліку в жодному ТЦК”.

Суд скасував штраф ТЦК, який посилався на дані з реєстру “Оберіг”, бо згадки про нього немає ані в законі, ані в підзаконних актах.

Раніше “Судово-юридична газета” повідомляла, що законодавство України не містить згадки й про застосунок “Резерв+”. Також про “Оберіг” та “Резерв+” немає згадок у:

  • профільному законі;
  • підзаконних актах, що регулюють питання військового обліку, і мали б бути доведені до громадськості шляхом опублікування у друкованих виданнях або ж у відповідних базах нормативно-правових актів.

У Міноборони та Кабміні пояснили, що відповідна постанова про порядок ведення реєстру “Оберіг” засекречена. Однак тоді незрозуміло, чому в інших, вже опублікованих постановах про військовий облік жодним чином не згадують ані про “Резерв+”, ані про реєстр “Оберіг”.

Окремо зазначається, що відповідно до Закону “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, в Україні функціонує саме цей Єдиний державний реєстр, як інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України. І посилань на інформаційну систему “Оберіг” вказаний закон не містить.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антикорупційний суд зняв арешт з рахунку корупціонера ексголови ВС Князєва

У понеділок, 8 липня, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з деяких…

52 хв. ago

Росіяни просунулися на фронті у трьох місцях: з’явилася свіжа карта

Російські окупанти продовжують тиснути на низку напрямків на сході України. При цьому їм вдалося трохи…

55 хв. ago

Росія пробила “парасольку ППО” Києва і цілеспрямовано вдарила по “Охматдиту”, – Bild

Росія цілеспрямовано вдарила по київській лікарні "Охматдит" ракетою Х-101, при цьому передані Заходом системи ППО не змогли…

1 годину ago

На спробі самогубства Наполеона вдалося заробити майже два мільйони євро

Два пістолети, що належали Наполеону Бонапарту, продано на аукціоні у Франції за 1,69 млн. євро. Інформація про…

2 години ago

“Їздять тут зайцями”: в Одесі спалахнув скандал з військовим та водієм маршрутки

В Одесі розгорівся черговий скандал з військовослужбовцем та водієм маршрутки, який відмовив бійцю з посвідченням…

2 години ago

Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму…

2 години ago