Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю забезпечити Збройні сили України достатньою кількістю особового складу для виконання бойових завдань.

Адвокат, кандидат юридичних наук та офіцер юстиції ЗСУ Євген Филипець детально розповів “УП. Життя” про процедуру мобілізації та документи, необхідні для її проходження.

Згідно із законодавством, мобілізація військовозобов’язаних та резервістів проводиться незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. Це означає, що будь-який Територіальний центр комплектування (ТЦК) може мобілізувати особу без прив’язки до її місця проживання. Процедура призову включає шість етапів, починаючи з оповіщення та закінчуючи відправкою до місць проходження служби.

Законодавчо процедура призову складається з шести етапів:

  1. Оповіщення військовозобов’язаного про необхідність з’явитися до ТЦК.
  2. Прибуття військовозобов’язаного до ТЦК, уточнення персональних даних, внесення змін у військово-облікові документи та їхня реєстрація в єдиному державному реєстрі.
  3. Проходження медичного огляду (ВЛК).
  4. Перевірка наявності підстав для відстрочки від служби.
  5. Документальне оформлення призову шляхом видачі розпорядчих актів.
  6. Відправка до місць проходження військової служби.

Документи для мобілізованих

Євген Филипець зазначає, що ключовим документом для мобілізованого є військовий квиток. Проте оформлення на військову службу відбувається на підставі наказу керівника ТЦК.

У випадку призову не за місцем військового обліку, ТЦК спочатку бере особу на свій облік. Після цього проводиться внесення даних до державного реєстру та відправлення на медичний огляд (ВЛК). Лише після цього видається військовий квиток і оформлення на службу завершується. Процес мобілізації вимагає дотримання всіх етапів та оформлення необхідних документів, що забезпечує юридичну коректність і порядок у мобілізаційному процесі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Андре Тан відповів, як зібрати ідеальний джинсовий образ (фото)

Одяг з джинсової тканини є абсолютно в кожній шафі модниць. Однак класичні поєднання джинсових штанів…

4 хв. ago

Раптово зник меч “Екскалібур”, що пролежав у скелі 1300 років

У Франції викрали з каменю історичний меч, який нібито пролежав там 1300 років. Про це пише LADbible.…

6 хв. ago

Землю накрила потужна 9-бальна магнітна буря: як вберегти себе

Землю накрила потужна магнітна буря. Показник сягнув 9 балів. Про це повідомляє METEOAGENT. 9-бальна магнітна буря Як людям…

16 хв. ago

“Догорає в степах”: у Донецькій області збили штурмовик російський Су-25

Воїни-зенітники збили російський штурмовий літак у Донецькій області. Про це 7 липня заявила пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".…

22 хв. ago

Стало відомо, як Кейт Міддлтон підтримує онкохворого короля Чарльза ІІІ

Кейт Міддлтон намагається втішити короля Чарльза ІІІ під час тривалої ворожнечі з Меган Маркл. Про…

23 хв. ago

Гіпотезу підтверджено: на Землю майже 13 000 років тому впала комета і це змінило планету

Автори дослідження, опублікованого в журналі Airbursts and Cratering, виявили докази, що підтверджують Ударну гіпотезу пізнього…

26 хв. ago