Той, хто видає повістку, зобов’язаний показати посвідчення: як воно виглядає й інші важливі моменти

Кабінет Міністрів України Постановою від 18 червня 2024 р. №748 затвердив форму службового посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки. Пред’являти його така людина зобов’язана на вимогу військовозобов’язаного.

Як пояснила адвокат Дар’я Тарасенко, хоча згідно з Постановою 560 особа, яка має право вручати повістки, зобов’язана пред’явити посвідчення особи, яка уповноважена вручати повістки, донедавна таких посвідчень не існувало. Юрист звернула увагу на кілька нюансів.

Насамперед важливо знати що представник ТЦК і СП зобов’язаний пред’являти документи лише на вимогу особи, що перевіряється. Разом із посвідченням він має пред’явити також один із цих документів:

  • паспорт громадянина України,
  • посвідчення офіцера,
  • військовий квиток,
  • службове посвідчення.

Посвідчення людини, уповноваженої вручати повістки, видається головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації). На ньому має бути особистий підпис керівника та гербова печатка.

“Таке посвідчення дійсне на території адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється юрисдикція відповідної місцевої держадміністрації (військової адміністрації), головою (начальником) якої видано посвідчення“, — наголосила адвокат.

Вона додала, що закон передбачає, що під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК та СП чи поліцейський мають здійснювати фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів. Однак ці вимоги будуть застосовуватись з 18 серпня (п. 11 ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 3633-IX).

Ольга Степанова

Recent Posts

ТОП-4 фрази людей із низькою самооцінкою

Часто людей цікавить, як виглядає занижена самооцінка - тобто як розпізнати особистість, яка має таку…

2 години ago

РФ на законодавчому рівні забороняє книги з історії України

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров заявив, що Росія на законодавчому рівні забороняє книги про українську…

2 години ago

Водіїв почнуть примусово доставляти до ТЦК

В Україні з 16 липня 2024 року набувають чинності нові положення закону про мобілізацію та…

2 години ago

ШІ спричинить глобальний світовий блекаут за три роки

Технологічні експерти та аналітики передбачають: протягом найближчих трьох років штучний інтелект споживатиме більше енергії, ніж велика європейська…

2 години ago

ISW: Цей удар допоміг зупинити наступ росіян

ЗСУ зможуть зірвати масштабні наступальні операції окупантів, якщо західні союзники України дозволять бити військовими об'єктами…

2 години ago

Скільки українців оновили свої військово-облікові дані

Станом на 7 липня 2024 року майже 3,2 млн українців оновили свої військово-облікові дані.

3 години ago