Студенти молодше 25 теж підлягають мобілізації: юрист пояснила, у якому разі це можливо

В Україні можуть мобілізувати студентів віком до 25 років. При цьому подати до суду на навчальний заклад та оскаржити призов до армії вони не зможуть.

Про це розповіла юристка Орися Швець в інтерв’ю “Новини. Live”. Вона пояснила, кого саме може це торкнутися.

За словами юристки, у постанові Кабміну від 30.12.2022 року прописано правила ведення обліку призовників та військовозобов’язаних. А у пункті 34 прописано, що державні органи, підприємства, організації зобов’язані протягом семи днів повідомляти ТЦК про прийняття на роботу або звільнення з неї військовозобов’язаного. Це стосується й студентів, яких відрахували із вищих навчальних закладів студентів.

“Ця ситуація не нова. Просто тільки зараз цю постанову почали поширювати й вищі навчальні заклади, можливо, тільки зараз почали подавати такі списки до ТЦК та СП”, — сказала Орися Швець.

При цьому вона додала, що відраховані студенти в такій ситуації не мають права подавати до суду на виш, оскільки працівники навчального закладу виконують свої обов’язки щодо дотримання правил військового обліку.

Попри те, що в Україні ще не знизили призовний вік із 25 до 20 років, мобілізувати можуть і відрахованого студента молодше 25 років.

“Якщо ви колись приходили медогляд і були визнані непридатними у мирний час і обмежено придатними у воєнний час. Це означає, що ви можете бути призвані до 25 років. Крім цього, якщо у вас пройдено військову кафедру до 25 років, то ви також можете бути мобілізовані. Хто цього не знає, може зіткнутися з адміністративною відповідальністю або бути затриманим та доставленим до центрів комплектування”, — додає юристка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Модний апокаліпсис у Кремлі: Захарова не змогла “проковтнути” принт Зеленського

Під час чергового звернення до нації президент України Володимир Зеленський з’явився в ефірі у чорній…

6 хв. ago

Що носити взимку: 5 стильних поєднань, щоб теплий одяг не повнив фігуру

Осінь та зима - час, коли хочеться не тільки відчувати комфорт і тепло, але й…

29 хв. ago

Син експрезидента-втікача Януковича отримав громадянство РФ

Олександр Янукович, син колишнього президента України Віктора Януковича, отримав російське громадянство. Про це пишуть російські ЗМІ із…

38 хв. ago

На пляжі знайшли моторошну істоту, схожу на морського динозавра: фото

На узбережжі Тихого океану поблизу американського міста Лагуна Нігел (штат Каліфорнія) місцеві мешканці знайшли дивну…

46 хв. ago

Повістки поштовим листом: ТЦК поставило новий ультиматум

Кабінет Міністрів України змінив правила вручення повісток від територіальних центрів комплектування, прирівнявши їх до судових.…

53 хв. ago

Туреччина вдарила по об’єктах курдів в Іраку та Сирії

Туреччина завдала ударів по об'єктах Робітничої партії Курдистану (РПК), розташованих на півночі Іраку та Північній…

1 годину ago