Штрафи після оновлень даних у ТЦК: кому доведеться заплатити 17 000 грн до 16 липня

Військовозобов’язані, які вже оновили дані в ТЦК або через “Резерв+” почали отримувати штрафи. Розповідаємо, кому доведеться заплатити до 25 тисяч гривень ще до 16 липня.

Відповідно до закону про мобілізацію, українці у віці 18-60 років зобов’язані до 16 липня оновити військово-облікові дані в ТЦК та СП. В іншому разі їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 17 тис. до 25,5 тис. грн.

Однак штраф за порушення мобілізаційного законодавства можуть виписати і з інших причин. Наприклад, якщо чоловік, старший за 27 років, вчасно прийде до ТЦК, щоб оновити військово-облікові дані та пройти ВЛК, але в нього не буде військового квитка. У цьому випадку ТЦК також можуть виписати штраф.

Штрафують тих, хто раніше не стояв на обліку

До редакції Фокуса звернувся 30-річний чоловік, який нещодавно оновив дані в ТЦК та СП. Він розповів, що з’явився у військкомат, після того як йому вручили повістку. Чоловік оновив інформацію про себе і отримав направлення на проходження ВЛК, після чого його визнали придатним для проходження служби, але в певних військових підрозділах. А разом із цим виписали штраф у розмірі 17 тисяч грн за те, що коли йому було 27 років, він не з’явився до ТЦК, щоб отримати актуальні військово-облікові документи.

За словами адвоката АО “Бачинський і партнери” Максима Дзиковського, штраф справді можуть виписати в тому разі, якщо чоловік раніше не стояв на військовому обліку в ТЦК або вчасно не поміняв приписне на військовий квиток.

“Штрафують за порушення правил мобілізаційної підготовки. Якщо в людини неактуальні військово-облікові документи — тобто чоловік не поміняв приписне в 30 років, хоча мав ще в 27 отримати новий документ, він вчинив адміністративне правопорушення, і йому можуть виписати штраф. Якщо у людини взагалі немає військово-облікових документів, тобто вона ніколи не приходила до ТЦК — це теж адміністративна відповідальність, і за це штраф”, — пояснює Дзиковський у бесіді з Фокусом.

Також юрист додає, якщо людина не оновить дані до 16 липня, їй теж загрожує штраф.

“Закон зобов’язує всіх чоловіків віком 18-60 років оновити військово-облікові дані. Якщо людина цього не зробить, буде штраф. Але ми говоримо про один штраф. Тобто якщо у людини було приписне, яке вона мала поміняти у 27 років, а зараз їй 30, і вона цього не зробила, і до того ж вона не оновила військово-облікові дані до 16 липня, і ТЦК про це відомо, штраф їй випишуть тільки один раз за порушення правил мобілізаційної підготовки. Двічі штрафувати за одне й те саме порушення не можуть”, — пояснив експерт.

Штрафи збільшили до 25,5 тис. грн

Нагадаємо, у травні Верховна Рада збільшила розмір штрафів за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку [стаття 210 КУпАП]:

  • у мирний час — від 3,4 до 5,1 тис. грн;
  • повторно протягом року — від 5,1 до 8,5 тис. грн;
  • в особливий період — від 17 до 25,5 тис. грн.

Отже, якщо чоловік уперше вчиняє правопорушення під час дії воєнного стану, йому доведеться заплатити 17 000 тис. грн.

Член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, нардеп Олександр Бакумов говорив що, згідно із законом, людину не можуть оштрафувати за те, що вона не оновила дані, які військкомат може отримати з державних реєстрів. Тобто повідомити ТЦК потрібно актуальну контактну інформацію та фактичне місце проживання.

Стягнути штраф можуть протягом року. Але скласти постанови ТЦК повинні протягом трьох місяців з моменту виявлення факту правопорушення. Тобто якщо ТЦК виявили 1 вересня, що людина не оновила дані, у них є час до 1 грудня, щоб винести постанову.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

24 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

26 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

27 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

38 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

41 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

45 хв. ago