Повістка поштою: коли розпочнуть штрафувати українців

В Україні змінили порядок відправлення повісток поштою – вони “може бути надіслані рекомендованим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення”. Тепер неприбуття до ТЦК може обернутися штрафом.

Коли почнуть штрафувати таких ухилянтів, розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець називає “квестом” процедуру накладення штрафу в разі неприбуття по повістці після вручення вже рекомендованого листа. Та й штрафувати можна лише за півтора-два місяці.

“Не вірите? А давайте порахуємо. Працівник ТЦК виписує повістку, заповнює корінець, заклеює в конверт і несе на пошту. Приймання одного листа – п’ять-сім хвилин. Це на пів дня, бо один конверт не понесуть, будуть збирати пачку конвертів, яку раз на тиждень просто занесуть на пошту. Гаразд, назбирали та відправили”, – розповів Сімутін.

Після цього, каже експерт, “настає пауза до часу, поки повернеться повідомлення про вручення повістки громадянинові або відмітки про те, що адресат відсутній за місцем проживання”. Ця процедура триває близько місяця.

“Тільки після отримання корінця повідомлення у ТЦК виникає підстава для винесення постанови та накладення штрафу, який можна накласти лише за умови відсутності відомості в державних реєстрах. Після перевірки даних складається постанова і несеться на підпис начальнику ТЦК. Скільки це триватиме? Може тиждень, а може, і три, а може, взагалі просто за це забудуть”, – висловився адвокат.

За його словами, якщо врахувати, що відомості є в реєстрах, то винесення такої постанови незаконне. Сімутін каже, що інтервал від моменту відправлення поштою до винесення постанови триватиме близько півтора місяці. Для того, щоб накласти подібний штраф вдруге, необхідно пройти цей квест заново.

“Маємо чітко прописану процедуру, яка дає інструмент ТЦК для притягнення громадян до адмінвідповідальності за порушення правил військового обліку, а громадянам у разі порушення процедури притягнення до відповідальності – чіткий механізм оскарження. Тож перші штрафи накладуть не раніше серпня. Це не буде масово, бо для цього потрібен колосальний людський ресурс. Арешт рахунків, блокування рахунків і накладення арешту на майно все ж таки буде”, – каже адвокат.

Втім, зауважив він, перш ніж накласти арешт або заблокувати рахунок, необхідно винести постанову за статтею 210-1 КУпАП та накласти штраф за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку. Перші постанови можуть з’явитися не раніше, ніж за один-два місяці. Саме тому перших арештів варто чекати не раніше серпня. Втім, і це не буде масовим явищем.

Ольга Степанова

Recent Posts

Назвали дві категорії студентів, які отримають відстрочку

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін повідомив, що в Україні відстрочку від призову матимуть дві категорії студентів.

6 хв. ago

Стало відомо, що зробила РФ із захопленими українськими кораблями

Росіяни пограбували всі українські кораблі, захоплені під час незаконної анексії Криму.

22 хв. ago

Що одягати в спеку: поради стилістів

Літня спека вимагає не лише дотримання правил здоров'я, але й уважного підходу до вибору гардеробу.

34 хв. ago

Чому зараз не варто вести мирні переговори з РФ: у ЗСУ назвали загрозу

Якщо зараз вести мирні переговори з РФ щодо кордонів на тих лініях, які є зараз, то за…

45 хв. ago

В Україні позбавлятимуть волі за оренду банківських карток

В Україні набула поширення шахрайська схема, в якій активно використовуються чужі банківські картки. У Держспецзв’язку…

51 хв. ago

В Україні хочуть повернути обов’язковий техогляд авто

В Україні можуть повернути обов’язковий технічний огляд для всіх легкових автомобілів. За даними mauto.com.ua, ця…

1 годину ago