Навіть голуби і коти харчуються краще: яку пенсію ви отримаєте, якщо працюєте за “мінімалку”

Ні для кого не секрет, що в Україні пенсійні виплати для кожного пенсіонера визначаються індивідуально. Ще б пак, державне забезпечення людини в старості залежить від двох чинників: тривалості накопиченого стажу та рівня заробітної плати. Стало відомо, на яку пенсію можна розраховувати за мінімальної зарплати.

І справді, необхідними умовами для виходу на пенсію є наявність достатньої кількості стажу та сплата хоча б мінімального щомісячного страхового внеску.

Таким чином, за необхідного стажу в 35 років і мінімальної зарплати у 8000 гривень майбутній пенсіонер сьогодні може розраховувати лише на 2457 гривень пенсійних виплат.

Крім стажу і розміру зарплати людини при розрахунку пенсії також враховується середня зарплата по країні за три роки до виходу на пенсію.

У середньому, людина може розраховувати на пенсію в розмірі близько 30% від звичної заробітної плати. Але іноді розмір пенсії може бути і меншим.

Примітно, що Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри багатьох виплат.

А ще в Україні склалося так, що частина працівників отримує зарплату “в конверті”: офіційно такі громадяни отримують мінімальну заробітну плату, а от іншу додаткову частину зарплати – “на руки” готівкою. У такий спосіб роботодавці “економлять” на податках, проте українці від такої “схеми” в майбутньому отримають лише “старість упроголодь”, оскільки їм буде нарахована дуже маленька пенсія через низький офіційний рівень зарплати.

До речі, пенсії в Україні вважаються одними з найнижчих у Європі, адже більшість європейців можуть розраховувати на пенсію в розмірі 40% від звичної заробітної плати.

Перспектива підвищення пенсії в Україні

Для підвищення розміру пенсії майбутніх пенсіонерів в Україні планують запровадити другий, а згодом – і третій рівень системи пенсійного забезпечення. Йдеться про накопичувальну систему та недержавну систему пенсійного забезпечення. У першому випадку із зарплати людини буде в обов’язковому порядку вилучатися деяка сума на майбутню пенсію. Також таку саму суму платитиме роботодавець. Недержавна система передбачає добровільні внески в будь-якому розмірі в недержавний пенсійний фонд.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антикорупційний суд зняв арешт з рахунку корупціонера ексголови ВС Князєва

У понеділок, 8 липня, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з деяких…

1 годину ago

Росіяни просунулися на фронті у трьох місцях: з’явилася свіжа карта

Російські окупанти продовжують тиснути на низку напрямків на сході України. При цьому їм вдалося трохи…

1 годину ago

Росія пробила “парасольку ППО” Києва і цілеспрямовано вдарила по “Охматдиту”, – Bild

Росія цілеспрямовано вдарила по київській лікарні "Охматдит" ракетою Х-101, при цьому передані Заходом системи ППО не змогли…

2 години ago

На спробі самогубства Наполеона вдалося заробити майже два мільйони євро

Два пістолети, що належали Наполеону Бонапарту, продано на аукціоні у Франції за 1,69 млн. євро. Інформація про…

2 години ago

“Їздять тут зайцями”: в Одесі спалахнув скандал з військовим та водієм маршрутки

В Одесі розгорівся черговий скандал з військовослужбовцем та водієм маршрутки, який відмовив бійцю з посвідченням…

2 години ago

Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму…

2 години ago