Чехія хоче збирати більше інформації про українських біженців: деталі

Чехія і надалі допомагатиме українським біженцям.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан зустрівся у Львові із головою МВС України Ігорем Клименком. Однією із ключових тем обговорення був тимчасовий захист для українців. Чеський чиновник порушив питання обміну інформацією про українських біженців на всіх рівнях, пише proukrainu.blesk.cz.

«Я ціную мужність України протистояти російській агресії… Україна мала і матиме нашу підтримку як моральну, так і матеріальну», – сказав Ракушан після зустрічі.

За словами чеського міністра, Чехія і надалі допомагатиме українським біженцям. Водночас Віт Ракушан зазначив, що в Чехії реєструють збільшення запитів на тимчасовий захист від українців, особливо з безпечніших західних регіонів України. За його словами, Європа повинна в майбутньому знайти рішення для українських біженців, яке не буде обтяжувати її систему надання притулку.

Міністр внутрішніх справ Чехії після зустрічі у Львові повідомив, що Чехія та Україна готують нову угоду про поліцейську співпрацю. Вона має замінити застарілий документ 1997 року. Угода, зокрема, має забезпечити ефективну боротьбу з організованою злочинністю.

Зазначається, що Чехія буде вдячна за посилення обміну інформацією про українських біженців на всіх рівнях, тобто через посольства, а також на європейському та міжнародному рівнях.

Нагадаємо, найбільша кількість українських біженців на душу населення припадає на Чехію. Про це свідчать дані Агентства Європейського Союзу з питань притулку (EUAA).

Згідно з дослідженням, у країнах ЄС зростає кількість прохачів притулку. У міжрічному порівнянні 2023 року кількість прохачів притулку в країнах ЄС зросла на 18% – до рівня 1,14 млн осіб. Це найвищий показник із часів міграційної кризи 2015-2016 років.

Дані ілюструють зростаючий тиск на блок через посилення війcькових дій на кордонах ЄС. Напрямом номер один минулого року залишалася Німеччина. Сирійці продовжували подавати більшість заявок, а афганці залишалися другою за чисельністю групою заявників. У той час як кількість сирійських заявників зросла на 38% порівняно з 2022 роком, кількість афганських заявників скоротилася на 11% порівняно з 2022 роком. Новим трендом стало те, що громадяни Туреччини склали третю за чисельністю групу заявників, подавши на 82% більше заявок, ніж у попередньому році.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

9 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

23 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

34 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

45 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

55 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

1 годину ago