Накопичувальні пенсії чи новий податок: експерт розкритикувала плани уряду

Уряд України анонсував амбітні плани щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи до кінця 2024 року.

Однак експерти сумніваються в реалістичності цих намірів. Бухгалтер Олена Кістриця в ефірі з Юрієм Романенком піддала критиці заяви міністра соціальної політики.

“Наш уряд, раптом, на якомусь своєму засіданні, міністр соціальної політики раптом каже, що у Кабміну вже є напрацьований комплект законопроектів і до кінця року вони здійснять пенсійну реформу. І у нас буде, крім солідарної пенсії, ще й накопичувальна”, – розповіла Кістриця.

Експерт скептично поставилася до цих планів, назвавши їх “фуфлом з приводу того, як з лохів зняти ще якісь гроші”. На її думку, реалізація такої реформи в такі короткі терміни практично неможлива.

“Уявляєте, що таке нашу пенсійну систему ось так взяти і перевести в накопичувальну? Потрібно ж ще цих годувати, а там уже наступні накопичують. Як це все розділити так, щоб люди, які зараз платять у пенсійний фонд, щоб з цих грошей заплатити пенсіонерам, які вже на пенсії, і щоб цим людям ці гроші пішли туди?” – задається питанням Кістриця.

Відділення Пенсійного фонду України

Вона також підкреслила, що накопичувальна система вимагає інвестування коштів: “Ви повинні їх кудись вкласти, як у всьому світі. Тобто ви вкладаєте в якийсь бізнес, і цей бізнес приносить дохід. І потім, припустимо, коли люди виходять на пенсію, то от їм як страхування повертаються ці гроші”.

Олена Кістриця висловила побоювання, що замість реальної реформи українців може чекати чергове підвищення податків: “Так що чекайте ще податку, якогось пенсійного податку чергового, якусь виплату”.

На завершення експерт порадила українцям не надто покладатися на державну пенсійну систему і дбати про власні накопичення: “Я 20 років кажу, що люди, що ви на ці пенсії сподіваєтесь. Все згорить до біса. Ніяких пенсій там вам не буде, тому займайтеся накопиченнями”.

Коломієць Надія

Recent Posts

Верховний лідер Ірану закликав Близький Схід повстати проти Ізраїлю

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї вперше за останні п'ять років виступив на "п'ятничній молитві",…

31 секунда ago

Застрелився комбат 186 окремого батальйону 123 окремої бригади ТрО, бійці якого втікли з-під Вугледару — журналіст Бойко

У п'ятницю, 4 жовтня, в Первомайську Миколаївської області відбулося прощання з підполковником Ігорем Грибом, командиром 186-го…

53 секунди ago

Залужного було поранено на фронті після дзвінка з Офісу Зеленського: генерал ЗСУ розповів подробиці

За словами Сергія Кривоноса, колишній головком ЗСУ дістав поранення в травні минулого року внаслідок "прильоту"…

10 хв. ago

Врятував водій на джипі: в Одесі працівники ТЦК намагались запхати в машину чоловіка

В Одесі трапився інцидент за участю двох працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Вони…

18 хв. ago

Водіям закрутили гайки: продаватимемо авто за новими правилами – вимоги посилили

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює та вдосконалює процедуру комісійної…

29 хв. ago

Скандал: водопостачальна компанія оприлюднила персональні дані тисяч громадян

В Україні стався масштабний витік персональних даних з офіційного сайту одного з місцевих водопостачальних підприємств,…

38 хв. ago