4958 та 21300 грн: яку пенсію отримуватиме УІК в Україні — військові пенсії

Учасники бойових дій (УБД) мають право на достроковий вихід на пенсію після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. Розмір пенсії учасників бойових дій залежить від набутого особою страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески. Про це йдеться в матеріалі порталу Стіна.

При розрахунку пенсії враховуються оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням; процентна надбавка за вислугу років; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії, з яких сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Оклади за посадою та військовим (спеціальним) званням враховуються на час звільнення (смерті), додаткові види грошового забезпечення та премія – за останні 24 місяці перед звільненням (смертю). Фактично, при виході на пенсію за наявним страховим стажем військові пенсіонери отримують від 15 тис. грн та більше.
Наразі, попри намагання ПФУ обмежити максимальний розмір пенсії до 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, наш досвід у судовій практиці відсудження пенсій та її перерахунку військовим пенсіонерам свідчить про неправомірність таких обмежень та необхідності захисту своїх прав..

Розглянемо випадки мінімальних пенсійних виплат

4958,10 грн – розмір мінімальної пенсії для УБД (210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 2361 грн у 2024 році). Цей показник збільшується кожного року, відповідно збільшується і мінімальна пенсія. Доплата нараховується незалежно від виду пенсії. (Постанова уряду № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій”). Коли щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає цього розміру таким учасникам бойових дій виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

Підвищення становить 25 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”)
40,00 грн -цільова грошова допомога на прожиття в розмірі (ЗУ“Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни” від 16.03.2004 №1603-IV

З 1 січня 2023 року українські військові, які отримали звання Герой України чи були нагороджені орденами також можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу та у 2024 році це становить:
21300, 00 грн – Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (3 мінімальні зарплати, на 1 січня календарного року);

  • 14200, 00 грн – лицарі ордена «Богдана Хмельницького» трьох ступенів (повні лицарі) (2 мінімальні зарплати на 1 січня календарного року);
  • 7100,00 грн – кавалерам ордена «За мужність» трьох ступенів (повні 2 кавалери) (1 мінімальної зарплата на 1 січня календарного року)

У разі загибелі захисника України, отримати виплату зможуть родичі загиблого. А саме: чоловік або дружина, батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку та діти загиблих.

Коломієць Надія

Recent Posts

Залужного було поранено на фронті після дзвінка з Офісу Зеленського: генерал ЗСУ розповів подробиці

За словами Сергія Кривоноса, колишній головком ЗСУ дістав поранення в травні минулого року внаслідок "прильоту"…

3 хв. ago

Врятував водій на джипі: в Одесі працівники ТЦК намагались запхати в машину чоловіка

В Одесі трапився інцидент за участю двох працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Вони…

11 хв. ago

Водіям закрутили гайки: продаватимемо авто за новими правилами – вимоги посилили

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює та вдосконалює процедуру комісійної…

22 хв. ago

Скандал: водопостачальна компанія оприлюднила персональні дані тисяч громадян

В Україні стався масштабний витік персональних даних з офіційного сайту одного з місцевих водопостачальних підприємств,…

31 хв. ago

Кейт Міддлтон “врятувала” принца Вільяма та зробила його щасливим, — ЗМІ

Кейт Міддлтон "врятувала" принца Вільяма після його "неблагополучного" дитинства і присвятила своє життя тому, щоб…

39 хв. ago

Субсидію заберуть ще й штраф вліплять: до ПФУ дали список, яку інформацію потрібно негайно повідомити

Механізм надання житлової субсидії в Україні має підтримати малозабезпечені верстви населення, забезпечуючи їм доступ до житлово-комунальних послуг.…

46 хв. ago