Суддя Тандир за час перебування у СІЗО отримав більше мільйона зарплати

Вночі 26 травня 2023 року за 2 хвилини до початку комендантської години голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир у Києві на блокпосту збив на смерть бійця Нацгвардії. Наступного дня суддю взяли під варту, він досі перебуває у СІЗО. З 27 травня 2023 року він вимушено не працював, а 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя відправила суддю Олексія Тандира у відставку. За час перебування у СІЗО він отримав понад 1,3 млн грн зарплати. 

27 травня 2023 року Вища рада правосуддя надала згоду на арешт Олексія Тандира після загибелі людини через провину судді. Також Тандир склав з себе повноваження голови Макарівського районного суду Київської області та був відсторонений від здійснення правосуддя. Експертиза показала, що в момент ДТП Тандир був у стані алкогольного сп’яніння. Печерський районний суд Києва залишив вже колишнього суддю під вартою до 9 вересня 2024 року. 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя звільнила суддю Тандира з посади.

Інформатор дізнався про доходи судді з відповіді на наш запит до регіонального управління Державної судової адміністрації по Київській області. Протягом червня 2023 року – серпня 2024 року судді Олексію Тандиру нарахували 1 млн 342 тис. 962 грн. Фактично на руки він отримав менше, бо з цих виплат ще відмінусували 20 тис. 416 грн військового збору та 238 тис. 575 грн податку на доходи. Тому фактично суддя отримав трохи більше за 1 млн грн.

За травень 2023 року судді нарахували лише 17 тис. 547 грн. З 2 червня 2023 року йому нараховували лише оклад – без доплат за науковий ступінь та за вислугу років. Оклад судді становить 63 тис. 60 грн. Хоча за червень 2023 року судді Тандиру нарахували якісь 18 тис. 95,5 грн. А виплатили зарплату на картку у грудні 2023 року – за багато місяців поспіль. 

“Наприкінці листопада на початку грудня мені вперше виплатили зарплату за сім місяців. Це чисто нарахована зарплата. Там податки. Близько 20 % і так далі. Навіть ті суми, які вказані у пресі, вони не такі, як є. Чому ніхто не питає, що мої діти їдять, коли я перебуваю в СІЗО”, – розповів Тандир. 

Справа судді Тандира

26 травня 2023 року близько опівночі суддя за кермом автомобіля наїхав на 23-річного військовослужбовця. У результаті ДТП нацгвардієць-строковик від отриманих травм загинув на місці. Для Олексія Тандира неодноразово продовжували строк тримання під вартою – наразі він триває до 9 вересня 2024 року, але судді можуть і продовжити далі.

На початку серпня 2023 року працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно судді. Всього провели 18 експертиз, серед яких судово-медичні, хімічні, технічні та інші. Оскільки він володіє спеціальними професійними знаннями, методиками та багатою судовою практикою розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відібрання біологічних зразків намагався спотворити їх вміст, аби приховати стану алкогольного сп’яніння.

Попри це, висновками судових експертиз підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. За результатами автотехнічної, трасологічної та технічної експертиз доведено порушення правил дорожнього руху, недотримання заборон дорожніх знаків та значне перевищення швидкості на момент зіткнення. Суддя підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Тандир є офіцером запасу й просився у суду дозволу мобілізуватися, але суд відмовив йому в цьому проханні. 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя відправила суддю у відставку.

Скільки заробляють судді у Києві та на Київщині, які не працюють

Судді Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) під головуванням Павла Вовка, які не мають повноважень здійснювати правосуддя, з початку 2022 року отримали від держави загалом 99 млн 253 тис. 186 грн. Станом на початок серпня 2024 року там залишалося 47 суддів, які не розглядали справи. У грудні 2022 року Верховна Рада України проголосувала за закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Тоді ж його підписав Президент України Володимир Зеленський. Втім, ліквідація суду не означає звільнення суддів. А голова ОАСК Павло Вовк за рік такої “роботи” заробив 1 млн 878 тис. 162 грн.

А от у районних судах Києва та Господарському суді Києва судді без повноважень за 2,5 роки отримали понад 76 млн грн зарплат, фактично не працюючи та не розглядаючи справи. Судді районних та міських судів Київської області за 2022-2024 року, які не працювали, отримали 23 млн 766 тис. 75 грн. А от голова Верховного Суду Всеволод Князєв, якого затримали 15 травня 2023 року та помістили спочатку у СІЗО, потім під домашній арешт, з травня 2023 року по червень 2024 року зміг отримати від держави 3 млн 129 тис. 369 грн окладу та інших виплат, ще й з’їздив у відпустку на Закарпаття. 6 серпня 2024 разом з Олексієм Тандиром Вища рада правосуддя звільнила і Всеволода Князєва з посади судді. Для порівняння: у Дніпропетровській області судді, які не працювали (бо не було повноважень), протягом 2022, 2023, першої половини 2024 року отримали 105,5 млн грн виплат з бюджету.

В Україні наразі понад 480 суддів, які не мають повноважень (тобто не працюють – не розглядають справи). Але більшість з них продовжує отримувати зарплату, доплати, лікарняні, ходить у відпустки тощо. Кожен такий суддя обходиться бюджету в середньому у понад 1,2 млн грн на рік. Попри це у суддівській системі шалена нестача кадрів.  

Причин, чому ці судді фактично не працюють, декілька. Найчастіша – це закінчення строку повноважень у тих суддів, яких призначав Президент України. По завершенню строку вони продовжують бути у штаті суду, але не розглядають справу та продовжують отримувати зарплату й інші виплати. Закінчення повноважень – не означає звільнення суддів. Звільнити їх може лише Вища рада правосуддя або суддя може піти у відставку за власним бажанням чи померти.

Друга причина – ліквідація чи реорганізація суду: поки остаточно суд не ліквідують (а це може затягнутися на 5 років і більше), судді можуть ходити на роботу та отримують зарплату та всі інші виплати, але не можуть розглядати справи. Ще одна причина – відсторонення судді від роботи за правопорушення (у т.ч. кримінальні справи), під час таких “прогулів”, втім, судді не отримують доплати до окладу. Наступна причина – мобілізація до армії, під час служби судді продовжують отримувати суддівську винагороду.  

Також судді не здійснюють повноважень і отримують оклад, коли вони вже зараховані до штату суду, але ще не прийняли присягу (це може затягуватися на кілька місяців). Ще одна з можливих причин, чому не здійснюють повноважень, – досі не пройшли підготовку у школі суддів. Та найменш вагома причина – декретна відпустка, однак під час якої суддя ніякі виплати у судді не отримує.

Журналісти Слідство.Інфо випустили цікавий матеріал. Вони з’ясували, що за час повномасштабного вторгнення колишні судді (ті, що пішли у відставку) отримали понад 9,6 млрд грн з бюджету. Мова не про тих суддів, хто у штаті суду, та отримує зарплату, а саме про колишніх суддів. Залежно від стажу робити при виході у відставку суддя може отримувати 50-90% посадового окладу. При цьому так роблять і недоброчесні судді, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорогого майна тощо. У Вищій раді правосуддя повідомили, що з липня 2023 року по липень 2024 року у відставку пішли 239 суддів, з яких 130 суддів працювали у Києві.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago