Вбивати чи співпрацювати. В українських соцмережах сперечаються, що краще робити з “хорошими росіянами”

Після заклику російських опозиціонерів Іллі Яшина та Володимира Кара-Мурзи, звільнених під час недавнього обміну, скасувати санкції проти “простих росіян”, на них обрушилася хвиля звинувачень в українських соцмережах.

Адвокат і ветеран бойових дій Масі Найєм написав, що “санкції з “рядових росіян” можна зняти, але замість цього їх краще вбивати”. За це його забанили в Х.

Його сестра Маріам Найєм розписала “конкретні мінімальні кроки”, які, на її думку, мають зробити росіяни, “для відновлення співпраці з українцями”. Це “визнання тривалої боротьби України за незалежність і деспотичний характер минулої та нинішньої політики Росії”, засудження війни “як породженої російським імперіалізмом”, публічні вибачення за минулі та нинішні образи.

Висловився і голова ОП Андрій Єрмак. Закликав тільки посилювати санкції, а не скасовувати.

“Спільною метою всіх росіян має бути звільнення Росії від божевільного диктатора Путіна і його режиму, а не боротьба з санкціями. Санкції потрібно лише посилювати, поки Росія продовжує збройну агресію”, – пише Єрмак.

А екс-спікерка Міноборони Ганна Маляр пише, що тема про “хороших росіян” – це “проєкт і наратив ФСБ”, яким їм “вдалося зачепити струни української душі – довірливість і емпатію”, або “Стокгольмський синдром”, або “відгомони імперської культурної експансії”. Вона вважає, що ця тема призводить до “зниження моральної стійкості суспільства перед ворогом”.

Але були й ті, хто з критикою російської опозиції не згоден.

“Я не впевнений, що цей канселінг, якщо поглянути прагматично, наближає нашу мету – перемогу. Все ж таки ворог мого ворога – це мій друг (і інструмент). Я вважаю, що потрібно фокусуватися на головній меті та співпрацювати з усіма, хто проти Путіна, війни та російської армії. Я також розумію, як ставиться західний світ до росіян. Вони поділяють поганих і хороших росіян, і це реальність. Коли ми атакуємо всіх росіян разом, іноземців це дивує, вони не можуть нас зрозуміти, і нам це навіть іноді шкодить”, – пише ексміністр економіки України Тимофій Милованов.

Водночас австралійський блогер Emu Brigadier, який підтримує Україну, пише, що росіяни, які не підтримують війну, вже не прагнуть близькості з українцями. За його оцінкою, на початку війни вони намагалися публічно засуджувати війну і підтримувати Україну, але коли Зеленський закликав ЄС не пускати всіх росіян і вислати їх до Росії, а українські посли почали чинити для цього тиск, “російські ліберали розцінили це як зраду”.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

3 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

10 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

19 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

28 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

36 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

45 хв. ago