Вбивати чи співпрацювати. В українських соцмережах сперечаються, що краще робити з “хорошими росіянами”

Після заклику російських опозиціонерів Іллі Яшина та Володимира Кара-Мурзи, звільнених під час недавнього обміну, скасувати санкції проти “простих росіян”, на них обрушилася хвиля звинувачень в українських соцмережах.

Адвокат і ветеран бойових дій Масі Найєм написав, що “санкції з “рядових росіян” можна зняти, але замість цього їх краще вбивати”. За це його забанили в Х.

Його сестра Маріам Найєм розписала “конкретні мінімальні кроки”, які, на її думку, мають зробити росіяни, “для відновлення співпраці з українцями”. Це “визнання тривалої боротьби України за незалежність і деспотичний характер минулої та нинішньої політики Росії”, засудження війни “як породженої російським імперіалізмом”, публічні вибачення за минулі та нинішні образи.

Висловився і голова ОП Андрій Єрмак. Закликав тільки посилювати санкції, а не скасовувати.

“Спільною метою всіх росіян має бути звільнення Росії від божевільного диктатора Путіна і його режиму, а не боротьба з санкціями. Санкції потрібно лише посилювати, поки Росія продовжує збройну агресію”, – пише Єрмак.

А екс-спікерка Міноборони Ганна Маляр пише, що тема про “хороших росіян” – це “проєкт і наратив ФСБ”, яким їм “вдалося зачепити струни української душі – довірливість і емпатію”, або “Стокгольмський синдром”, або “відгомони імперської культурної експансії”. Вона вважає, що ця тема призводить до “зниження моральної стійкості суспільства перед ворогом”.

Але були й ті, хто з критикою російської опозиції не згоден.

“Я не впевнений, що цей канселінг, якщо поглянути прагматично, наближає нашу мету – перемогу. Все ж таки ворог мого ворога – це мій друг (і інструмент). Я вважаю, що потрібно фокусуватися на головній меті та співпрацювати з усіма, хто проти Путіна, війни та російської армії. Я також розумію, як ставиться західний світ до росіян. Вони поділяють поганих і хороших росіян, і це реальність. Коли ми атакуємо всіх росіян разом, іноземців це дивує, вони не можуть нас зрозуміти, і нам це навіть іноді шкодить”, – пише ексміністр економіки України Тимофій Милованов.

Водночас австралійський блогер Emu Brigadier, який підтримує Україну, пише, що росіяни, які не підтримують війну, вже не прагнуть близькості з українцями. За його оцінкою, на початку війни вони намагалися публічно засуджувати війну і підтримувати Україну, але коли Зеленський закликав ЄС не пускати всіх росіян і вислати їх до Росії, а українські посли почали чинити для цього тиск, “російські ліберали розцінили це як зраду”.

Ольга Степанова

Recent Posts

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

7 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

22 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

37 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

47 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

57 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago