Кого мобілізують під час отримання відстрочки: документу можна не дочекатися

Нещодавно представники територіальних центрів комплектування надали роз’яснення, які можуть змінити уявлення багатьох військовозобов’язаних про їхні права та обов’язки під час процесу мобілізації.

Одне з найважливіших питань, яке турбує багатьох громадян, полягає в тому, чи можуть їх мобілізувати до того, як буде оформлено відстрочку за бронюванням. Згідно з поясненнями офіцера Київського міського ТЦК Лариси Козак, військовозобов’язані можуть бути мобілізовані навіть під час очікування оформлення “броні” від підприємства, якщо вони не перебувають на спеціальному військовому обліку.

мобілізація, фото з інтернету

Це означає, що до моменту офіційного отримання виписки з наказу Мінекономіки про бронювання, громадяни не мають жодного захисту від мобілізації. Як тільки особа потрапляє до ТЦК, рішення щодо її призову може бути прийняте практично миттєво, що робить процес досить непередбачуваним.

Важливо розуміти, що відстрочка надається лише тим, хто вже має підтверджений статус заброньованого працівника. Заброньованими вважаються лише ті особи, які отримали офіційну виписку з наказу Мінекономіки. Це документ, який підтверджує, що працівник підприємства має право на відстрочку від мобілізації.

Згідно з законом, строк вручення повістки може визначатися протягом двох місяців. Але як зазначила Лариса Козак, цей строк може варіюватися — повістка може бути видана у будь-який момент протягом цього періоду. Таким чином, громадяни, які сподіваються на швидке оформлення бронювання, ризикують бути мобілізованими раніше, ніж отримає цей документ.

Як пояснила Козак, проблеми з бронюванням можуть виникнути у тих громадян, які не виконували належним чином свої обов’язки щодо військового обліку. Якщо людина не перебуває на військовому обліку, має застарілі військово-облікові документи або не здобула військово-облікової спеціальності, її шанси на отримання бронювання значно зменшуються.

Для тих, хто виконував усі правила військового обліку та регулярно оновлював свої дані, процес бронювання має бути відносно простим і не потребувати відвідування ТЦК. Проте, навіть у цьому випадку, ризики залишаються, і важливо бути готовим до будь-яких сценаріїв.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago