До 800 тисяч чоловіків “сидять у підпіллі”: у Раді розповіли про результати мобілізації в Україні

Близько 800 тисяч українських чоловіків “пішли в підпілля” заради уникнення мобілізації. Частина з них змінили місце проживання і влаштувалися на роботу, де платять готівкою. Про це заявив в інтерв’ю газеті Financial Times (FT) голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

З моменту повномасштабного вторгнення військ Росії, українські компанії втратили від 10% до 20% штату через мобілізацію та виїзд людей з країни. Відновлення російського наступу 2024 року, яке призвело до нових смертей і руйнувань, постійні відключення електроенергії змусять ще більше людей покинути країну, пише видання.

У майбутньому кадровий голод, на переконання Наталухи, кратно посилиться і деяким підприємствам доведеться закритися.

“Дедалі більше і більше підприємств закриватимуться просто тому, що в них не буде достатньо ресурсів для продовження роботи. Не хочу давати апокаліптичні прогнози, але, мабуть, крайній термін — кінець вересня”, — підкреслив він.

Ті, хто шукає призовників, за відомостями FT, зосередилися на працівниках великих промислових компаній, які працюють “у білу” і фізично присутні на заводі.

Як приклад газета наводить компанію Interpipe, потужного виробника безшовних труб і продукції для залізниці. Директор з персоналу Віталій Пахомов визнає, що робота в цехах йде “на межі” через кадровий дефіцит.

Робітників Interpipe могли забрати в армію, коли вони добиралися вранці на роботу на автобусі, Біля воріт заводу були помічені “фургони для призову”, повідомила газета.

“Кожен начальник цеху, супервайзер і директор заводу — як шахіст. Він приходить на роботу і бачить, що на дошці не вистачає фігури. Що йому робити?” — запитує Пахомов.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

31 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

32 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

33 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

44 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

46 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

47 хв. ago