Оновлення даних у ТЦК: юрист розповів про реальну ситуацію зі штрафами та повістками

Юрист Ігор Баранников у своєму інтерв’ю детально пояснив ситуацію зі штрафами, пов’язаними з новим законом про мобілізацію та оновленням військового обліку в Україні, в передачі Юрія Романенка.

За словами експерта, після 16 липня 2024 року, а особливо на початку серпня, тема фінансових санкцій стане найболючішою.

“Після 16-го числа, гадаю, тема фінансових санкцій буде, напевно, найактуальніша”, – зазначив Баранніков.

Він також відзначив, що на момент інтерв’ю дані оновили близько 2,5 млн осіб, що становить менше 50% від очікуваної кількості, встановленої урядом.

Юрист звернув увагу на початок нарахування штрафів за неоновлення даних. Він повідомив, що деякі фармацевтикальні працівники отримують штрафи, оскільки деякі Територіально-військові комісаріати вважають, що вони не вчасно оновили свої дані.

“Я знаю, зараз намагаються там оштрафувати дівчаток фармацевтів, тому що деякі ТЦК вважають, що ті не оновили своєчасно свої дані”, – повідомив він.

Проте юрист підкреслив, що накласти штраф за статтею 210 КУпАП насправді дуже складно. Він пояснив, що якщо є дані в інших реєстрах, таких як виборчий і демографічний, то людина не підлягає штрафу.

“Якщо є інформація у реєстрах інших, тобто реєстрі виборчому, демографічному та інших, то людина не підлягає штрафу”, – пояснив експерт.

Щодо можливості позбавлення нерухомості за несплату штрафу, Баранніков зазначив, що в законі про виконавче провадження передбачено продаж майна за борги.

“Є закон про виконавче провадження. Там передбачено продаж майна за борги”, – сказав він.

Юрист також прокоментував ситуацію з багаторазовим накладенням штрафів. Він пояснив, що є дві гіпотези: перша – якщо штрафів більше, ніж два, це може стати підставою для відкриття кримінального провадження, друга – що це не буде підставою для відкриття кримінального провадження.

“Є дві гіпотези. Перша гіпотеза – якщо штрафів більше, ніж дві, є підстави для відкриття кримінального провадження. Інша теорія – що це не буде підставою для відкриття кримінального провадження”, – уточнив він.

Юрист підкреслив важливу думку, що не можна накладати штраф, якщо є дані в інших реєстрах. Також він розповів про зміни у законодавстві щодо вручення повісток.

“Не може бути застосований штраф, якщо є дані в інших реєстрах”.

Щодо оскарження штрафів, юрист порадив громадянам бути уважними і оскаржити кожен штраф, адже це може справити вплив на майбутні законодавчі акти. Він наголосив, що штраф – це не просто оплата і забути про це, але це може мати наслідки у майбутньому.

“Кожен штраф треба оскаржити. У суді обов’язково”, – наголосив юрист.

Баранніков вважає, що найближчим часом ситуація зі штрафами може стати загостреною.

“Я думаю, що десь числа 25 липня, 1 серпня з’являться не поодинокі ухвали, а масові ухвали”, – прогнозує експерт.

Юрист закликав громадян бути уважними і оновлювати дані, щоб бути в законі і звірити свій статус в державних органах.

Також він згадав про переваги та проблеми програми та поділився порадами щодо ключових проблем Військкомату та навіть вказав, що робити у разі порушень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зірці легендарного мему в мережі вже 32 роки: який вигляд має дівчина зараз (фото)

Зірці відомого мему, який отримав назву "Дівчинка-катастрофа", Зої Рот вже 32 роки.  Цікаво, що це фото з…

5 хв. ago

Одеська чиновниця облаяла та побила водія маршрутки. Відео

В Одесі чиновниця ОВА влаштувала скандал із водієм маршрутки. Місцеві паблики показали відео конфлікту жінки…

11 хв. ago

Російський журналіст Познер потрапив у «список Путіна»: що це означає

4 жовтня 90-річного журналіста та телеведучого Володимира Познера внесли до «списку Путіна». Це сталося на…

16 хв. ago

Синоптики обіцяють аномально теплу зиму: сніг і морози будуть нетривалими

В Україні зима цього року обіцяє бути загалом теплою, хоча не виключені короткочасні періоди арктичного…

39 хв. ago

Пакуйте рюкзаки: Міноборони загребе ще 70 тис. чоловіків – повістки вже “полетіли”

Міністерство оборони України вже надіслало 70 тисяч повісток чоловікам. Про це повідомляє Ukrainian Military Pages, посилаючись на свої джерела…

44 хв. ago

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

57 хв. ago