Тарифи на воду зростуть на 50%: українців попередили про подорожчання

Зростання тарифу на електроенергію призведе про подорожчання інших комунальних послуг. Першочергово очікується підвищення вартості водопостачання, а також обслуговування будинків.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 червня уже підвищила тарифи на світло та воду для бюджетних організацій та бізнесу. Подорожчання виявилося суттєвим – у столиці водопостачання подорожчало на 39%, а водовідведення –  на 43%. У Києві – на 50% та 60% відповідно.

Разом з тарифом на світло подорожчає квартплата. Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що слід очікувати підвищення тарифу на комунальну послугу на рівні 50-100 грн. Це буде залежати від розміру житла.

Наступними стануть тарифи на воду. Річ у тому, що близько 30-40% собівартості тарифу на холодне водопостачання займає електроенергія. Тому підвищення тарифів для непобутових споживачів на електрику безпосередньо вплине як на водоканали, так і на всі види  товарів та послуг.

В Асоціації водоканалів України вважають, що зростання тарифу на воду може становити близько 45-50%.

“Подорожчання послуг неминуче. У середньому в Україні має відбутися зростання на 45-50%”, – зазначив голова організації та колишній голова “Київводоканалу” Дмитро Новицький.

Якщо зараз українці у середньому сплачують по 40-60 грн за кубометр води, то після подорожчання тариф складе близько 100 грн.

Але слід пам’ятати що водоканали не можуть самостійно підвищити тариф. Тому вони звертатимуться до НКРЕКП та місцевих рад з відповідним проханням.

Водоканали не зможуть довго утримувати поточний тариф на воду, тому що багато підприємств мають величезні борги, їх стан критичний. Йдеться як про застаріле обладнання, зношені мережі, а також дефіцит працівників, яким нема з чого підвищувати зарплату.

За словами Новицького, збитки водоканалів досягли рекордних 8 млрд грн, багато хто з них опинився на межі банкрутства.

“Тому ми маємо постійні аварії через які цілі райони великих міст залишаються без водопостачання. І якщо нічого не робити, то їхня кількість буде лише рости”, – цитує Олега Попенка “Новини.LIVE”.

Ольга Степанова

Recent Posts

«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»

Вечір 17 жовтня приніс новину з Офісу генпрокурора: Олексій Олійник, головний прокурор Хмельницької області, звільнений…

6 хв. ago

Золото б’є нові рекорди: що коїться на ринку дорогоцінних металів?

Ціна на золото вперше в історії перевищила позначку у 2700 доларів за тройську унцію, і…

14 хв. ago

Заочні штрафи для ухилянтів: уряд посилює правила, “ігнор” обійдеться у 25 тисяч

Український уряд налаштувався на рішучі кроки. До кінця 2024 року планується розіслати до 900 тисяч…

21 хв. ago

Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень

Відомий український експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко пояснив, що робити, щоби збільшити пенсії в…

28 хв. ago

В Україні злетіли ціни на яйця: скільки доведеться заплатити

В Україні підскочили ціни на курячі яйця. Про це свідчать дані порталу Мінфін. Українські споживачі зіштовхнулися із…

31 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 19–20 жовтня: беріть парасольки та вдягайтесь тепліше

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

1 годину ago