Тарифи на воду зростуть на 50%: українців попередили про подорожчання

Зростання тарифу на електроенергію призведе про подорожчання інших комунальних послуг. Першочергово очікується підвищення вартості водопостачання, а також обслуговування будинків.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 червня уже підвищила тарифи на світло та воду для бюджетних організацій та бізнесу. Подорожчання виявилося суттєвим – у столиці водопостачання подорожчало на 39%, а водовідведення –  на 43%. У Києві – на 50% та 60% відповідно.

Разом з тарифом на світло подорожчає квартплата. Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що слід очікувати підвищення тарифу на комунальну послугу на рівні 50-100 грн. Це буде залежати від розміру житла.

Наступними стануть тарифи на воду. Річ у тому, що близько 30-40% собівартості тарифу на холодне водопостачання займає електроенергія. Тому підвищення тарифів для непобутових споживачів на електрику безпосередньо вплине як на водоканали, так і на всі види  товарів та послуг.

В Асоціації водоканалів України вважають, що зростання тарифу на воду може становити близько 45-50%.

“Подорожчання послуг неминуче. У середньому в Україні має відбутися зростання на 45-50%”, – зазначив голова організації та колишній голова “Київводоканалу” Дмитро Новицький.

Якщо зараз українці у середньому сплачують по 40-60 грн за кубометр води, то після подорожчання тариф складе близько 100 грн.

Але слід пам’ятати що водоканали не можуть самостійно підвищити тариф. Тому вони звертатимуться до НКРЕКП та місцевих рад з відповідним проханням.

Водоканали не зможуть довго утримувати поточний тариф на воду, тому що багато підприємств мають величезні борги, їх стан критичний. Йдеться як про застаріле обладнання, зношені мережі, а також дефіцит працівників, яким нема з чого підвищувати зарплату.

За словами Новицького, збитки водоканалів досягли рекордних 8 млрд грн, багато хто з них опинився на межі банкрутства.

“Тому ми маємо постійні аварії через які цілі райони великих міст залишаються без водопостачання. І якщо нічого не робити, то їхня кількість буде лише рости”, – цитує Олега Попенка “Новини.LIVE”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

14 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

23 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

30 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

35 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

41 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

52 хв. ago