Стало відомо, чи набув чинності “новий правопис” української мови

Затверджений у 2019 році новий український правопис все ще перебуває у процесі доопрацювання, і його остаточний варіант буде оприлюднено наприкінці року.

Про це в ефірі Радіо Свобода сказав директор Інституту української мови Національної академії наук України, професор Павло Гриценко.

Він пояснив, що ухвалений п’ять років тому і узгоджений тодішнім прем’єр-міністром правопис “не був якісно підготовлений до стану, коли його можна подати як завершений державний документ”. Правила правопису не погоджувалися з Інститутом української мови.

“Деякі дивовижна поспішність підганяла людей: давай, давай, давай. Не погодивши остаточний варіант навіть з Інститутом української мови, правопис було передано на затвердження. Звичайно, там десятки, десятки грубих помилок, неточностей”, – сказав Гриценко.

Професор додав, що цей варіант правопису було опубліковано на урядовому сайті, і деякі видавці вже надрукували його на продаж.

“Потім вони кинулися, мовляв, давай готувати іншу версію підпільно, прибираючи всі грубі помилки, додаючи нових. Так народився той правопис, який зараз Міністерство освіти виставляє нібито як легітимний. Але це нелегітимний правопис. Легітимний той, який затверджений Кабінетом міністрів, який вони приховують”, – заявив Гриценко.

Він пояснив, що було оприлюднено два варіанти правопису: затверджений Кабміном і так званий авторизований, зрештою опублікований Міністерством освіти.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Усіх водіїв попередили: Рада готує новий “зимовий” штраф – за що хочуть карати

В Україні водіям готують новий сезонний штраф щодо обов'язкового використання зимових шин. Про це йдеться у законопроекті, пише портал…

10 хв. ago

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

19 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

31 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

40 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

50 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

59 хв. ago