Доведеться платити за борги родичів, яких уже немає: що вигадали депутати

Є інформація, що внесений народним депутатом Олександром Лукашевим законопроект №11220 незабаром може заборонити українцям відмовлятися від спадщини, якщо у померлого непогашені борги перед кредиторами.

Цей захід спрямовано захист кредиторів, дозволяючи їм стягувати борги з допомогою успадкованого майна за умови, що борги будуть погашені не більше вартості успадкованих активів.

Законопроект пропонує внести зміни до статей 1273 та 1274 Цивільного кодексу України для вирішення цього питання. Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, деякі спадкоємці відмовляються від успадкованого майна в обхід кредиторів, що призводить до збитків та підриває принципи чесності та сумлінності у цивільних відносинах.

“Враховуючи певне законодавством право на відмову від прийняття спадщини, щоб уникнути звернення щодо стягнення на майно в рахунок погашення боргу, часто спадкоємці відмовляються від прийняття вже успадкованого майна з порушенням принципів чесноти та сумлінності у цивільних правовідносинах для приховування боржником своїх активів від звернення на них окремими кредиторами за зобов’язаннями боржника, завдаючи цим збитків такому кредитору”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Депутати ВР собі аплодують, фото: youtube.com

Згідно з чинним законодавством, стаття 1268 Цивільного кодексу України передбачає, що родич, який постійно проживав із померлим на момент його смерті, вважається таким, що прийняв спадок, якщо він офіційно не відмовиться від нього у нотаріуса протягом шести місяців після смерті.

Якщо спадкоємець приймає спадщину, він відповідає за погашення всіх непогашених боргів. Зазвичай це включає блокування банківських рахунків померлого, надання свідоцтва про смерть і погашення неоплаченої частини боргу. Припинивши нарахування відсотків за кредитами, спадкоємці зазвичай мають погасити лише основну суму боргу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

13 хв. ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

15 хв. ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

22 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

31 хв. ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

41 хв. ago

В Україні співробітникам ТЦК дозволили оглядати автомобілі

У Хмельницькій області співробітникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на період дії режиму воєнного стану…

43 хв. ago