Посилення мобілізації: адвокатка вказала на “неприємну зміну” в новому законі

Новим законопроєктом про мобілізацію, винесеним нещодавно на розгляд, передбачається, що чоловікам, які перебувають за кордоном, слід стати на військовий облік. Про це повідомляють на YouTube-каналі “Пані в законі” Христини Очкур і Марії Левченко.

Новий закон: зміни в частині мобілізації

За словами авторки відео, законопроєкт №10449 передбачає “дуже неприємну зміну” для громадян України, які перебувають за кордоном.

Повідомляють, що будь-які консульські послуги за кордоном, зокрема й заміна закордонного паспорта, для військовозобов’язаних будуть можливими тільки за пред’явленням військово-облікового документа.

“Водночас у проєкті не вказано, коли саме ці чоловіки мали виїхати за кордон. Це може стосуватися не тільки тих, хто виїхав після повномасштабного вторгнення, а й раніше”, — пояснила Христина Очкур.

Адвокатка припустила, що новий проєкт закону про мобілізацію, судячи з усього, затвердять.

“Поки що за нього ще не проголосували, але зрозуміло, що справа рухатиметься в цьому напрямі досить швидко”, — пояснила адвокатка.

Чинне законодавство дає українським громадянам, які виїхали за кордон більш ніж на 3 місяці, тиждень, щоб стати на військовий облік. Ідеться про призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Порушення такого положення закону тягне за собою штраф — від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів. Повторне порушення — від 50 до 100 мінімумів.

Yuriy

Recent Posts

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

3 хв. ago

У YouTube з’явилася кнопка “Хайп”

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Ця опція пропонує глядачеві зайняти…

17 хв. ago

До 80 тисяч гривень на дім: кияни можуть отримати безкоштовні генератори

Київська міська влада запровадила програму часткової компенсації вартості генераторів та сонячних батарей для багатоквартирних будинків.…

24 хв. ago

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

2 години ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

2 години ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

2 години ago