Очікується, що ціни на часник в Україні залишаться високими через суттєвий дефіцит. Тим часом у Європі вартість часнику зросла майже у півтора рази порівняно з ціною в Україні. На цьому наголошують аналітики EastFruit.
На середину грудня вартість часнику впевнено перевищила 200 грн за кілограм, встановивши новий рекорд для країни. Це значне зростання, оскільки навіть під час пандемії ціна була значно нижчою.
До війни часник вирощувався у великих обсягах, але зараз на внутрішньому ринку спостерігається дефіцит, а якісний імпорт надто дорогий для підтримки регулярних поставок.
Сергій Шиш, керівник гурту «Єврошок», поділився, що знайти навіть дві тонни комерційно-життєздатного часнику від місцевих виробників стало рідкістю. Постійного великомасштабного виробництва немає, а те небагато, що збирається, надходить із приватних городів, які часто не підходять для роздрібної торгівлі або промислового використання.
Різке зростання цін обумовлено сукупністю факторів. По-перше, попит на часник різко зріс у європейських країнах, оскільки все більше іммігрантів прибуває з регіонів, де часник відіграє ключову роль у кухні. У таких країнах, як Німеччина та Австрія, вартість за кілограм коливається близько 6 євро, а в деяких місцях сягає 20 євро.
На додаток до цього зростає розрив між попитом та пропозицією. Іспанія, основний виробник часнику в ЄС, вичерпала запаси через несприятливі погодні умови, зростання витрат на робочу силу та логістичні проблеми.
Інші постачальники, наприклад, з Південної Америки також вичерпали свої запаси, що призвело до ще більшого зростання цін. Більше того, європейські постачальники стикаються зі штрафами за перевищення лімітів імпорту китайського часнику, що ще більше сприяє зростанню цін.
Щодо України, імпорт часнику став непомірно дорогим, а місцевого виробництва далеко не достатньо для задоволення попиту. Іноді невеликі партії експортуються до Японії, але це не поширено.
Дані Державної служби статистики показують скорочення площі земель, відведених під вирощування часнику, на 15% за останні чотири роки, і зараз у виробництві знаходиться близько 21 000 гектарів. Більшість їх управляється невеликими сімейними фермами, і деякі оптовики вважають, що офіційна статистика може завищувати фактичну площу виробництва часнику.
Шиш пояснив, що цього року він не бачив жодного поля часнику площею понад два гектари, тоді як до війни були поля площею від 50 до 70 га. Однією з головних перешкод для вирощування часнику в Україні є потреба у великій робочій силі, оскільки за останні п’ять років не імпортувалося жодної спеціалізованої техніки для посадки, калібрування чи збирання часнику.
У Європі запаси газу вичерпуються швидше, ніж будь-коли за останні сім років. Холодна погода збільшує потреби в…
Під дію обмеження розміру спеціальних пенсій у 2025 році потрапить 17,6 тисячі українців. Український уряд…
Нардеп Олександр Федієнко опублікував у себе в Телеграм відповідь, які він отримав від Міноборони щодо…
Індійський каскадер встановив світовий рекорд Гіннеса, зупинивши язиком 57 електричних вентиляторів за одну хвилину. Про…
В українському інфопросторі шириться інформація про накладення штрафів на водіїв за відсутність страхового полісу, яке…
Представниця окупаційного МІД РФ Марія Захарова подивилася інтерв’ю президента України Володимира Зеленського американському подкастеру Лексу…