Від 100 гривень за куб: нові тарифи на комуналку залишать за межею бідності

З’явилися важливі оновлення щодо тарифів на водопостачання. У середині вересня кілька українських постачальників послуг водопостачання оголосили про підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення.

У деяких регіонах вартість може зрости до 104 гривень за кубометр. Однак, як очікується, це не значно покращить ситуацію у галузі, яка продовжує боротися з величезними боргами.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко обговорив це питання в ефірі місцевого телебачення. Він відповів на нещодавні заяви Дмитра Новицького, заступника директора «Київводоканалу», який стверджував, що підвищення тарифів необхідне для вирішення проблеми низьких зарплат у секторі та запобігання краху водоканалів. Однак Попенко не погоджується, заявивши, що одного підвищення тарифів буде недостатньо для вирішення проблем.

Попенко пояснив, що зараз водоканали винні близько 9 мільярдів гривень неоплачених рахунків за електроенергію.

Таким чином, додаткові доходи від вищих тарифів, швидше за все, будуть спрямовані на погашення цих боргів, а не на покращення інфраструктури, модернізацію обладнання чи підвищення заробітної плати.

Вода

Він наголосив, що підвищення тарифів може призвести до реальних покращень лише у тому випадку, якщо воно супроводжуватиметься комплексними державними та місцевими програмами, спрямованими на підвищення ефективності роботи водоканалів, з належними інвестиціями з національного та місцевих бюджетів.

Попенко також припустив, що створення акціонерних товариств, подібних до ОСББ, за участю держави може стати потенційним рішенням.

Однак на даний момент увага місцевої влади, як і раніше, зосереджена на підвищенні тарифів на воду, що, як він зазначив, поки що не призвело до значного прогресу.

Романчук Микола

Recent Posts

Компанія-виробник безпілотників звинуватила ТЦК у викраденні головного інженера

Українська компанія Ptashka Drones, що виготовляє FPV-дрони «Пташка-10» , заявила про викрадення їхнього головного інженера…

2 години ago

Літо повертається: синоптик заговорила про потепління в Україні

Осіння прохолода тільки-но прийшла в Україну, але вже знову йде. На заході країни очікується потепління, а…

2 години ago

Навмисно вбивав: один із підозрюваних у справі про смерть Метью Перрі визнав свою провину

У середу, 2 жовтня, в окружному суді США в Лос-Анджелесі відбулося судове засідання, в якому…

2 години ago

Підвищення військового збору “заднім числом”: нардеп розповів про неприємний “сюрприз” для українців

Верховна Рада цього місяця може підтримати законопроєкт про підвищення податків "заднім числом". Якщо його ухвалять, то президент Володимир Зеленський підпише документ не…

2 години ago

Російські села та маленькі міста повинні зникнути. Топменеджер «Газпрому» звернувся до Путіна

Майбутнє Росії – за мегаполісами, а тому необхідно перестати рятувати маленькі міста та селища, що…

2 години ago

Курйоз дня. Трамп присвятив допис у соцмережі українцю з лайливим ніком

Колишній президент США Дональд Трамп насмішив мережу своїм новим дописом у Twitter (X). Політик подякував за лайк користувачу з непристойним ніком.…

2 години ago