Рідкісне явище: у Чорнобильському заповіднику народилася двійня коней Пржевальського

На території Чорнобильського заповідника, що на Київщині, народилася двійня коней Пржевальського. Це велика рідкість для коней, які живуть у дикій природі. Про це повідомляє пресслужба Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника у Facebook.

Лошата здорові і перебувають у гарному стані. Працівники заповідники побоюються, чи зможе їхня мати перезимувати та вигодувати обох малюків.

«Табун з трьох дорослих кобилиць і жеребця має зберегти від вовків аж шість вразливих молодих особин. Дуже непроста задачка. Нині похолодало, тварини активно жирують, щоби набратись сили до зими. Але є всі підстави сподіватись, що наш табун, як і рідкісна двійня пржевальців, виживуть», – йдеться у дописі.

Наразі у Чорнобильському заповіднику між Лельовом і містом Прип’ять проживає табун з жеребця, трьох дорослих кобил, двох 1,5 річних і чотирьох лошат, народжених цього року. 

Кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що донедавна розглядався як самостійний вид Equus przewalskii. Коні Пржевальського мають одну з найдревніших особливостей забарвлення коней – саврасу масть, що характеризується пастельними відтінками гнідо-саврасої масті з характерною темною смугою («ременем») уздовж спини, також помітні освітлені ділянки шерсті – так звана «підласість» коней. Кінь Пржевальського – це єдиний наявний вид диких коней.

У дикій природі цей вид повністю зник у середині ХХ ст. Зберігся у зоопарках. 

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК вкрай “озвіріли”: «викрали» головного інженера з виробництва дронів

Українська компанія "Пташка дронс" повідомила, що їхнього головного інженера з розробки систем протидії БПЛА "викрали ТЦК ".…

4 хв. ago

«Газпром» очолив рейтинг найзбитковіших компаній Росії

Російський «Газпром», якого до вторгнення Росії в Україну називали монополістом ринку, за підсумками 2023 року…

13 хв. ago

Україна востаннє перейде на зимовий час: коли переводити годинник

Україна збирається перевести годинник востаннє 2024 року, оскільки Верховна Рада проголосувала за скасування дворічного переведення…

19 хв. ago

Загубив скальпель. У Британії лікар оперував пацієнта ножем, яким до цього різав фрукти

Хірург Сассексського королівського госпіталю в Брайтоні (Велика Британія) використав швейцарський армійський ніж, аби розрізати грудну…

33 хв. ago

Козел долучився до бігунів на марафоні та виграв медаль – фото

У Канаді козел за окликом Джошуа долучився до півмарафону T'Railway Trek Half Marathon у місті…

37 хв. ago

Землю накриє геомагнітна буря: на Сонці виник другий за потужністю спалах за 5 років (відео)

Учені з NASA повідомили, що космічні апарати, які спостерігають за Сонцем, зафіксували появу на нашій…

1 годину ago