Рідкісне явище: у Чорнобильському заповіднику народилася двійня коней Пржевальського

На території Чорнобильського заповідника, що на Київщині, народилася двійня коней Пржевальського. Це велика рідкість для коней, які живуть у дикій природі. Про це повідомляє пресслужба Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника у Facebook.

Лошата здорові і перебувають у гарному стані. Працівники заповідники побоюються, чи зможе їхня мати перезимувати та вигодувати обох малюків.

«Табун з трьох дорослих кобилиць і жеребця має зберегти від вовків аж шість вразливих молодих особин. Дуже непроста задачка. Нині похолодало, тварини активно жирують, щоби набратись сили до зими. Але є всі підстави сподіватись, що наш табун, як і рідкісна двійня пржевальців, виживуть», – йдеться у дописі.

Наразі у Чорнобильському заповіднику між Лельовом і містом Прип’ять проживає табун з жеребця, трьох дорослих кобил, двох 1,5 річних і чотирьох лошат, народжених цього року. 

Кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що донедавна розглядався як самостійний вид Equus przewalskii. Коні Пржевальського мають одну з найдревніших особливостей забарвлення коней – саврасу масть, що характеризується пастельними відтінками гнідо-саврасої масті з характерною темною смугою («ременем») уздовж спини, також помітні освітлені ділянки шерсті – так звана «підласість» коней. Кінь Пржевальського – це єдиний наявний вид диких коней.

У дикій природі цей вид повністю зник у середині ХХ ст. Зберігся у зоопарках. 

Романчук Микола

Recent Posts

Від 100 гривень за куб: нові тарифи на комуналку залишать за межею бідності

З'явилися важливі оновлення щодо тарифів на водопостачання. У середині вересня кілька українських постачальників послуг водопостачання…

11 хв. ago

Німеччина вводить жорсткі правила для українських біженців

З 1 січня 2025 року біженцям у ФРН знижуватимуть розмір допомоги (Bürgergeld) на 30% протягом…

23 хв. ago

У Білорусь залетів черговий «шахед»

Минулої ночі Росія атакувала Україну 105 дронами-камікадзе типу «шахед». 78 БПЛА було знищено, 23 —…

38 хв. ago

Секрети досвідчених дачників: що і як можна сіяти восени

Посів овочів та зелені на зиму має багато переваг. Насамперед, при осінній сівбі можна отримати…

46 хв. ago

Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

З 1 січня 2025 року українських підприємців очікують суттєві зміни в оподаткуванні. Про це розповіла бухгалтер Олена…

53 хв. ago

Пєсков розповів, чи відбудеться розмова Путіна та Шольця

Прес-секретар російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков заявив, що запиту на телефонний дзвінок від канцлера Німеччини Олафа Шольца…

1 годину ago