Відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла побільшає

Влітку 2024 року Україна знову зіткнулася з проблемами з електропостачанням через інтенсивні обстріли російських військ, які націлені на енергетичні об’єкти. Внаслідок цього в багатьох регіонах країни почалися часті відключення світла.

Українські енергетики працюють цілодобово, щоб відновити постачання, але з наближенням зими ситуація стає дедалі складнішою. Тривожні прогнози з’являються у соцмережах і медіа.

Зокрема, деякі експерти передбачають, що зимою електрика буде подаватися лише 5-6 годин на добу, або навіть доведеться готуватися до графіків включення світла замість графіків відключень.

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон також висловила побоювання щодо можливих гуманітарних наслідків від браку електрики, попередивши про можливість гуманітарної катастрофи, якщо деякі місця в Україні стануть непридатними для життя через низькі температури.

Щоб дізнатися про реальний стан справ, ми звернулися до Володимира Кудрицького, керівника компанії “Укренерго”. Він розповів, що відновлення зруйнованих електростанцій триває, але не всі з них вдасться відновити до зими.

Зокрема, відновити 9 ГВт потужностей, які були втрачено, не вдасться. Кудрицький також зазначив, що відновлювальні роботи йдуть відповідно до плану, проте точні цифри і строки відновлення не можуть бути розголошені через безпекові причини.

Незважаючи на труднощі, Кудрицький заспокоїв, що Україна отримає суттєву підтримку завдяки імпорту електроенергії з Європи. Після лібералізації цін на енергоринку, ця підтримка стане доступнішою. В Україні буде діяти система, що дозволяє імпортерам поставляти електрику в країну за вигідними умовами, що стане важливим фактором в умовах зниженого обсягу генерації.

Щодо прогнозів про можливі відключення світла, Кудрицький вважає, що сценарій гуманітарної катастрофи є надто песимістичним. Хоча зимові місяці будуть складними, він вірить, що глобального блекауту вдасться уникнути.

Після досвіду зими 2022-2023 років, коли навіть з обмеженими ресурсами і слабким захистом вдалося підтримувати електропостачання, нині ситуація є більш контрольованою. В Україні вже є новий інженерний захист об’єктів, і рівень забезпечення обладнання від західних донорів значно зріс.

Кудрицький підкреслив, що важливо бути готовими до різних сценаріїв і оперативно реагувати на обстріли. Хоча повністю уникнути відключень буде складно, українська енергетична система має достатні резерви і можливості для відновлення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

2 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

18 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

23 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

30 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

40 хв. ago