У Раді зробили крок назустріч скасуванню мобілізації обмежено придатних з 18 років

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до закону про мобілізацію. Документ передбачає розширення переліку осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. Туди пропонується включити частину військовозобов’язаних віком 18-25 років.

Зараз мобілізація так само передбачена з 25 років. Однак йдеться про те, що станом на сьогодні під мобілізацію потрапляють навіть особи віком 18-25 років, які раніше були визнані обмежено придатними. Цю проблему і пропонують вирішити нардепи повідомила у вівторок, 3 вересня, парламентарка Ірина Геращенко.

Нардепка вказує, що цей законопроєкт покликаний вирішити існуючу законодавчу колізію. Оскільки зараз немає процедури переведення визнаних обмежено придатними осіб 18-25 років з обліку військовозобовʼязаних на облік призовників після повторного медичного огляду, якщо їх визнають придатними до військової служби. Законопроєкт надає відстрочку від мобілізації для молодих чоловіків 18-25 років та усуває цю невідповідність.

За ухвалення законопроєкту в першому читанні проголосували 295 народних депутатів. Як пояснив народний депутат Олексій Гончаренко, законопроєкт не був ухвалений одразу в цілому через позицію “Слуги народу”. Заступник голови фракції Андрій Мотовиловець заявив, що у них виступають проти такого рішення.

За регламентом, якщо одна з фракцій виступає проти, законопроєкт не може бути прийнятий одразу повністю. Частина нардепів, яких це не влаштувало заблокували трибуну Ради. Після цього була оголошена перерва, під час якої депутати провели консультації зі спікером парламенту Русланом Стефанчуком.

За результатами обговорень було досягнуто домовленості, що завтра на засіданні Верховної Ради першим рішенням буде голосування за скорочення терміну подання поправок до законопроєкту до другого читання. Замість двох тижнів, на подачу поправок буде відведено один тиждень, що має пришвидшити процес ухвалення закону. Після цього комітет з питань нацбезпеки розгляне внесені поправки та винесе їх на голосування у сесійній залі.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Європі з’явилася перша країна, де електромобілів більше, ніж бензинових авто

У Норвегії оголосили, що кількість електромобілів на дорогах країни перевищила кількість бензинових авто. У цій…

7 хв. ago

У військовій історії такого ще не було: вибухи БК у Тверській області призвели до землетрусу

В світовій військовій історії ще не було випадків, коли влучання по складу БК, детонація і…

18 хв. ago

“Знищать усіх, окрім блазнів”: Безугла закликала звільнити Умєрова і Сирського

Нардепка Мар’яна Безугла закликала президента Володимира Зеленського відправити головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та міністра оборони Рустема Умєрова…

27 хв. ago

Один з найбагатших музикантів світу арештований у США без права внесення застави

Американський репер, музичний продюсер й актор P. Diddy (справжнє ім'я – Шон Комбз), якого на…

35 хв. ago

Німеччину атакують комахи-чужинці: вони перегризають кабелі та знищують паркани

На півдні Німеччини швидко поширюється інвазивний вид мурах Tapinoma magnum, який у природі мешкає у…

42 хв. ago

У Вірменії викрили спробу державного перевороту: заколотників готували в Росії

У Вірменії викрили спробу державного перевороту, який планувала здійснити група із семи осіб шляхом узурпації…

51 хв. ago