Винагорода за тортури: ексголова колонії, де знущалися з в’язнів, отримав премію у пів мільйона гривень

Ексглава Божківської колонії, де були організовані тортури та знущання з ув’язнених, отримав при звільненні 400 тисяч гривень премії та пізніше максимальну пенсію.

Про це йдеться в повідомленні омбудсмена Дмитра Лубінця.

Омбудсмен закликає ДБР перевірити, чому “керівництво кримінально-виконавчої служби прийняло рішення про безпідставне та незаконне нарахування 400% преміювання керівника після встановлених систематичних порушень та фактів тортур та побиття засуджених”.

“В липні 2023 року під час проведення службового розслідування, не чекаючи остаточних висновків, погоджене звільнення за власним бажанням начальника установи з виплатою йому премій 400% до посадового окладу “за особливі досягнення в роботі” та інших грошових виплат на загальну суму майже 400 тисяч”, – додав він.

Надалі у грудні 2023 року екскерівник цієї установи спромігся отримати рішення про встановлення йому максимального рівня пенсії.

Знущання у Божківській колонії: що відомо

Нагадаємо, у травні ДБР повідомила про викриття масштабної системи тортур та знущань над ув’язненими у в’язницях у низці регіонів України. Тоді підозри отримали 4 співробітники Божківської виправної колонії №16 у Полтавській області. За даними слідства, жертвами були майже всі, хто потрапляв до колонії. Новоприбулим погрожували підселенням до “знехтуваних суспільством” в’язнів, били та влаштовували їм жорстку процедуру “прийому”.

У разі відмови виконувати вказівки їх били ногами, палицями, палицями, викручували руки та інше. Задокументовано також випадок завдання понад 200 ударів одному з засуджених.

Ольга Степанова

Recent Posts

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

7 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

15 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

22 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

31 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

40 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

48 хв. ago