Правосуддя хочуть зробити електронним: як це працюватиме

В Україні збираються серйозно зайнятися створенням електронної системи правосуддя – це проект, який обіцяє зробити суди більш цифровими та сучасними. Щоб нарешті його реалізувати, залучили міжнародних експертів, яких сплатять закордонні партнери.

Ці фахівці розбиратимуться, які процеси потрібно покращити, як організувати роботу судів в онлайн-форматі та які нові правила вигадати.

Вони розроблять план, за яким документи скануватимуться, а дані перевірятимуться. Все це має призвести до того, що справи в судах розглядатимуться швидше та простіше, повідомляє Судово-юридична газета.

Затримання злочинця / фото: Pixabay

Ця система мала запрацювати ще у 2018 році, але поки що вона працює лише частково: можна подати документи до суду через Інтернет та брати участь у засіданнях з відеозв’язку. Але повної цифровізації судів, де всі процеси відбуваються автоматично та справи розподіляються централізовано, так і не сталося.

Наразі активно шукають людей для цього проекту. Наприклад, потрібен Product Owner – людина, яка відповідатиме за координацію проекту, спілкуватиметься з усіма зацікавленими сторонами та стежитиме за розробкою технічних документів та впровадженням нововведень.

Також потрібний спеціаліст з інформаційної безпеки. Його завдання – захищати систему від кібератак, перевіряти безпеку даних та розробляти заходи щодо захисту інформації.

Конституційний суд України / фото: ti-ukraine.org

Крім того, шукають бізнес-аналітика, який вивчатиме, як зараз працює система судочинства, та пропонуватиме покращення, щоб усі процеси стали простішими та ефективнішими.

У результаті команда експертів займеться всіма важливими завданнями, пов’язаними зі створенням електронної судової системи в Україні, і допоможе впровадити цю новацію, зробивши правосуддя більш доступним та сучасним.

Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

6 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

15 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

24 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

37 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

44 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

56 хв. ago