Мобілізація набирає обертів: ТЦК знайде всіх, хто не став на військовий облік

У травні з’явилися тривожні новини про те, що програма «Резерв+», розроблена для оновлення даних військовозобов’язаних в Україні, була зламана, і дані мільйонів людей могли потрапити до рук зловмисників.

Ця інформація викликала паніку серед тих, хто користувався додатком, адже казали, що тепер військкомати не бачать близько 6 мільйонів чоловіків, які стали “невидимками”.

Однак пізніше з’ясувалося, що ці чутки були дезінформацією. За словами Костянтина Корсуна, експерта з кібербезпеки та колишнього керівника боротьби з кіберзлочинністю в СБУ, поширення цієї дезінформації, ймовірно, було організовано росіянами.

“Резерв+”, скріншот: Facebook

Корсун назвав “злиту” базу даних “максимально примітивним підробкою”. Хоча це і виявилося хибним, він попереджає, що в майбутньому можуть бути реальні витоку даних через недоліки в роботі програми «Резерв+».

За його словами, додаток розроблявся поспіхом, що могло призвести до недостатнього тестування та перевірки його роботи. Це могло стати причиною можливих збоїв у системі.

Незважаючи на це, штрафи за неоновлення даних залишаються серйозними, тому він радить оновлювати дані безпосередньо у ТЦК для більшої надійності.

Наразі військкомати активно працюють із оновленими даними близько 4,5 мільйонів військовозобов’язаних, але ще близько 6 мільйонів чоловіків так і не оновили свої дані та залишаються невидимими для системи. Крім того, у військкоматах досі є паперові картки, які не внесені до електронного реєстру, що також ускладнює процес.

Перевірка у військоматі

Корсун попередив, що незважаючи на складнощі, військкомати все одно зможуть знайти всіх військовозобов’язаних. Система вже працює над тим, щоб ідентифікувати всіх, хто має стати на військовий облік.

Будь-яка офіційна дія – чи то роботанавчанняукладення шлюбу чи переоформлення автомобіля – сьогоднішня реальність вимагає оновлення даних чи постановки на облік у ТЦК, тож рано чи пізно кожного військовозобов’язаного внесуть у систему.

Навіть якщо хтось зараз уникнув обліку, військкомати спільно з поліцією проводять регулярні рейди та облави по всій країні, включаючи блокпости, що робить ухилення від обліку майже неможливим. Таким чином, втекти може тільки той, хто живе у постапокаліптичному бункері з автономним джерелом енергії та запасом продовольства на роки вперед – але такі умови явно не в кожного.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль ліквідував командувача елітного підрозділу «Хезболли»

Літаки військово-повітряних сил Ізраїлю завдали цілеспрямованого удару в районі Бейрута і ліквідували керівника оперативного відділу…

2 хв. ago

Перехід на зимовий час в Україні — коли будуть переводити годинник

Цьогоріч в Україні будуть переводити годинники на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня. Цей…

4 хв. ago

Пластичні хірурги розповіли, що дочка Дональда Трампа могла змінити у своїй зовнішності

42-річна Іванка Трамп, дочка 45-го президента США і кандидата на найвищу посаду в країні Дональда…

13 хв. ago

У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Днями в Румунії стався землетрус, його відчули навіть в Одеській області. Вже тривалий час експерти попереджають…

22 хв. ago

Отримали штраф від ТЦК? Дізнайтеся, як успішно його оскаржити

В умовах воєнного стану та мобілізації в Україні військовозобов'язані можуть зіткнутися з накладенням штрафів за…

30 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям надихнулися кадром королеви Єлизавети ІІ та принца Філіпа (фото, відео)

Кейт Міддлтон та принц Вільям зі своїми дітьми повторили фото покійних королеви Єлизавети ІІ та…

41 хв. ago